1700 Yasindaki 'Kybele' Heykeli, Afyonkarahisar'a Getirildi

Tarih öncesi dönemlerde bollugun ve bereketin sembolü, koruyucusu olduguna inanilan "ana tanriça" Kybele heykeli, Afyonkarahisar Müzesine getirildi.

Istanbul Arkeoloji Müzelerinden alinan Kybele heykelinin içinde bulundugu ahsap sandik, genis güvenlik önlemleriyle getirildigi Afyonkarahisar Müzesinde açildi.

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, burada gazetecilere yaptigi açiklamada, kent için önemli bir günün yasandigini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Disisleri Bakanligi ve New York Büyükelçiliginin bir yil önce yogun çalismalar ve diplomasiyle Türkiye'ye geri döndügünü dile getiren Çiçek, söyle konustu:

"Afyonkarahisar olarak biz bunun sevincini yasiyoruz. Milletvekillerimiz, belediye baskanimiz ve rektörümüzle bu mutlulugumuzu bütün halkimizla paylasmak istedik. 58 santimetre boyunda olan heykelimiz, 1960'li yillarda Çavdarli köyünden gittigi biliniyor. Bugün tekrar dogdugu topraklara geri gelmesi gerçekten bizleri çok memnun ediyor."

Çiçek, Afyonkarahisar'i gizemli sehir olarak ifade ettiklerini vurgulayarak, "Sehrimizin her yerinde antik dönemlerden itibaren inanilmaz tarihi eserler ve yapilara sahip. Dolayisiyla Afyonkarahisar'in her yerinde ve ilçesinde Hitit, Frig ve Tunç devrine kadar giden tarihi eserleri ile zenginlikleri ülkemize tarihi ve kültürel anlamda deger katiyor. Bugün de Kybele heykelinin asil ait oldugu yerde olmasi bizleri çok mutlu ediyor ve gururluyuz." diye konustu.

Türkiye'nin ikinci en büyük müzesinin de Afyonkarahisar'a insa edildigine dikkati çeken Çiçek, Kybele heykelinin de 2022 yilinin haziran ayindan itibaren burada sergilenecegini ifade etti.

Heykelin getirilme programina Afyonkarahisar milletvekilleri Veysel Eroglu, Ali Özkaya, Ibrahim Yurdunuseven, Belediye Baskani Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakas, Il Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanir ve davetliler katildi.

- Kybele heykeli

Türkiye'den kaçak yollarla 1960'li yillarda Israil'e götürülerek satilan ve on binlerce kilometre yolculugun ardindan ABD'den 13 Aralik 2020'de Türkiye'ye getiriln heykel, Istanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergilenmisti.

Uzmanlarca MS 3. yüzyila tarihlendirilen Kybele, prehistorik dönemlerden itibaren Akdeniz havzasinda, özellikle Anadolu'da "ana tanriça" olarak tapinilan 1700 yillik Kybele'nin iki yanindaki aslanlar, doga ve hayvanlar üzerindeki hakimiyetini sembolize ediyor.

Sideropolisli Asklepiades'in Oniki Tanri Ana'ya sundugu bir adak heykeli olarak tarihte bilinen Kybele'nin yazit bölümünde, "Hermeios’un oglu Sideropolisli Asklepiades adagi Oniki Tanri Ana'ya dikti." ifadesi yer aliyor.

Kaynak: AA