Sert Çekirdekli Meyvecilik Tesvik Edilecek

Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, yeni sulamaya açilan ve cografi yapisi engebeli olan bölgelerde sert çekirdekli meyve üretimini artirmak istediklerini belirterek üreticileri bu yönde tesvik etmeye çalistiklarini söyledi.

Sert Çekirdekli Meyvecilik Tesvik Edilecek
Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Ceyhan Ziraat Odasi tarafindan Ceyhan Ögretmenevi’nde düzenlenen toplantida Ceyhanli muhtarlar ve çiftçilerle bir araya geldi. Ceyhan Ziraat Odasi Baskani Savas Mehmet Öztürk toplanti açilisinda yaptigi konusmada Ceyhan’in Adana tariminda ayri bir yeri bulundugunu belirterek muhtarlar ile üreticileri sorunlarini dile getirmeleri için tarim teskilatinin yöneticileri ile bulusturduklarini söyledi.



Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin ise 2 yildan bu yana devam eden pandeminin tarim sektörünü olumsuz etkiledigini ve etkilemeye de devam ettigini belirterek, “Birçok üreticinin tarimsal faaliyet sekli degisti. Tarimsal alanda kullanilan hammadde sikintisi tarim sektörüne olumsuz yansiyor. Bu alanda bize tamamen disaridan gelen birçok girdinin temininde güçlük yasanmasi hem tedarik etmede hem de fiyatta üreticiye sikintili günler yasatti ve yasatmaya devam ediyor. Adana’da bazi ürünler 2021 yili içinde üreticinin istedigi pazar fiyati ile satilamadi. Bazi ürünler de ise pazarda gayet iyi fiyat buldu. Bu da bize pazarin talep ettigi ürünlerin yetistirilmesi gerektigini gösteriyor” dedi.

Adana genelinde özellikle meyveciligin gelismesini istediklerini belirten Tekin, bu yönde girisim yapacak üreticilerin pazarin isteklerine göre hareket etmesi gerektigini kaydetti.

Il ve ilçe tarim müdürlükleri olarak dikili tarim arazilerine geçmek isteyen üreticileri yönlendirmeye hazir olduklarini belirten Tekin, “Yeni sulamaya açilan ve cografi olarak engebeli olan bölgelerde sert çekirdekli meyveciligin yayginlasmasini önemsiyoruz. Erik, kayisi, nektarin, seftali bahçesi kurmak isteyenlere yüzde 75 fidan destegi vermeye haziriz. Üreticilerimiz pazarin talep ettigi çesitler konusunda bizimle irtibata geçebilir” seklinde konustu.

Toplantiya katilan DSI 6. Bölge Müdür Yardimcisi Bekir Pehlivan da Ceyhan ovasinda halen 85 bin hektar alanin sulandigini belirterek yeni sulamaya açilan ve açilacak bölgelerde basinçli sulamanin tercih edildigini ifade etti.

Suyun daha kiymetli hale geldigi günümüzde vahsi sulamadan tamamen vazgeçilmesi gerektigini vurgulayan Pehlivan, sulama birliklerine bu konuda önemli görev düstügünü belirtti.

Toplantida muhtarlar ve çiftçiler daha sonra Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin ile DSI 6. Bölge Müdür Yardimcisi Bekir Pehlivan’a mera, arazi toplulastirmasi, drenaj kanallarinin bakimi, tarimsal desteklemeler basta olmak üzere her iki kurumu ilgilendiren çesitli sorunlarini iletti. Tekin ve Pehlivan da sorunlarin çözümü noktasinda takipçisi olacaklarini belirtti.

Toplantiya Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nden sube müdürleri de katildi.

Kaynak: İHA