Selimiye'nin Restorasyonunda Horasan Harci Kullanilacak

Edirne Vakiflar Bölge Müdürü Osman Güneren: '1970 ve 1980'li yillarda çimento malzeme kullaniliyordu. Fakat çimentonun eski esere zarari oldugu zamanla anlasildi. Su anda klasik yöntem ve eski Horasan harciyla yapiliyor uygulamalar'

Selimiye Camisi'nin restorasyonunda, önceki çalismalardan kalan ve yapiya zarar veren çimentonun yerine Horasan harci kullanilacak.

Tarihi camide, Vakiflar Genel Müdürlügünce 40 ayda tamamlanmasi hedeflenen restorasyon için ekipler ön çalismalarini sürdürüyor.

Edirne Vakiflar Bölge Müdürü Osman Güneren, gazetecilere yaptigi açiklamada, camide kapsamli çalismalara baslandigini söyledi.

Yapinin her alanina dokunulacagini ifade eden Güneren, isin saglikli yürüyebilmesi için 100'den fazla kisinin çalisacagi alana santiye kuruldugunu, avluda gerekli kapamalarin yapildigini ve yakinda iskelelerin kurulmaya baslanacagini anlatti.

- Kubbelerin statik durumu incelenecek

Güneren, Osmanli cami mimarisinin en genis açiklikli ve en büyük kubbesinin Selimiye'de bulunduguna dikkati çekti.

Ana kubbe ve digerlerindeki çalismalara statik durum incelemesiyle baslanacagina isaret eden Güneren, sunlari kaydetti:

"Ana kubbedeki mevcut kursun örtü, diger kubbelerdeki ve sadirvanli avluda bulunan kubbelerin kursunlari tamamen kaldirilacak. Altinda bir çatlak, statik bir sikinti var mi ona bakacagiz. Daha sonra kursunlar tamamen yenilenecek. Ayrica iç tarafta ana kubbenin kalem islerinin sivasinin çimento siva oldugunu biliyoruz. Kubbeyi içten çimentodan arindiracagiz. Raspa çalismalari sonrasinda çimento sivanin altinda özgün kalem isi var mi görmeye çalisacagiz. Onu yakalarsak özgün kalem islerini projelendirip yerine tatbik edecegiz."

- Çimento siva eski eserlere zarar veriyor

Güneren, restorasyonda Horasan harcinin kullanilacagini ve geçmis yillarda yapilan onarimlarda kullanilan çimento sivalardan caminin arindirilacagini belirtti.

Çalismalarin eserin aslina uygun sekilde gerçeklestirilecegini dile getiren Güneren, söyle devam etti:

"Restorasyon için bir süre vermek çok dogru degil ancak en azindan 40-50 yil dokunulmadan, bundan sonra çok saglikli bir sekilde devamini saglamak mümkün. Bu konularda uzmanliklar da artti. Önceden 1970 ve 1980'li yillarda çimento malzeme kullaniliyordu. Fakat çimentonun eski esere zarari oldugu zamanla anlasildi. Su anda klasik yöntem ve eski Horasan harciyla yapiliyor uygulamalar ve sivalar. Dogrusu da bu yöntem."

Güneren, caminin restorasyon boyunca ziyarete ve ibadete açik kalacagini, ziyaretçilerin çalismalari da gözlemleyebileceklerini aktardi.

Kaynak: AA