Omuz Omuza Veren Kardesler Tas Kömürünü Birlikte Günyüzüne Çikariyor

Zonguldak'ta baba meslegi maden isçiligini sürdüren 3 kardes, ayni ocakta üretime katkida bulunmanin mutlulugunu yasiyor Isçi Mehmet Gül: 'Madencilik zor meslek, böyle zor meslekte kardeslerimle çalismak bizler için dayanisma oluyor' Isçi Ersin Gül: 'Maden ocagina indigimizde yer üstünü düsünmüyoruz, yer altini düsünüyoruz çünkü kafaniz yer üstünde kalirsa o zaman orada is kazalari ve olumsuzluklar oluyor'.

GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak'ta, Türkiye Taskömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlügüne bagli maden ocaginda çalisan 3 kardes, birlikte omuz omuza vererek "kara elmas" olarak adlandirilan tas kömürünü ekonomiye kazandiriyor.

Kentte Yasar (45), Ersin (38), Murat (37) ve Mehmet Gül (35) baba mirasi madencilik meslegine adim atabilmek ve TTK'da çalisabilmek için ISKUR'a çesitli tarihlerde müracaat etti. Gül kardesler, ise yatkinliklarina dair yapilan ön mülakattan basariyla geçmelerinin ardindan kura çekimine girdi.

Kura sonucunda ise girmeye hak kazanan kardeslerden agabey Yasar Gül, 5 yil önce emekli oldu. Ayni ocakta çalismayi sürdüren 3 kardes, birbirlerine destek olarak alin teri döküyor.

- "Maden ocagina indigimizde yer altini düsünüyoruz"

Mehmet Gül, AA muhabirine, kardesleriyle ayni ocakta çalismanin çok güzel bir duygu oldugunu ifade etti.

Birlikte ise gidip geldiklerini anlatan Gül, "Madencilik zor meslek, böyle zor meslekte kardeslerimle çalismak bizler için dayanisma oluyor. Içindeki korkuyu yeniyorsun. Yerin 500 metre altinda çalisiyorsun. Agabeylerimle maden içinde ayni yolu yürüyorum, ayni isi yapiyorsun. Güzel duygu." dedi.

Gül, ülke için üretimde bulunmanin, çalismanin degerli oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Ülke ekonomisine katkida bulunmak için elimizden gelen ne varsa çabaliyoruz. Burada bir gün çalistigin zaman isin zorlugunu anliyorsun. Bir kere kafesten ocaga inmek, öyle degisik duygu ki sanki her seyini geride birakiyorsun. Isin zorlugu oluyor, yerine göre isi birakmayi düsündügün zamanlar oluyor. Sonra bu anlarda bakiyorum agabeyim, arkadaslarim çalisiyor. Onlardan destek aliyorum."

Ersin Gül de maden ocagina girdikleri andan itibaren islerine odaklandiklarini anlatarak, "Maden ocagina indigimizde yer üstünü düsünmüyoruz, yer altini düsünüyoruz. 'Kömürü nasil çikaririz, ekonomiye nasil katki saglariz?' Bunlari düsünüyoruz çünkü kafaniz yer üstünde kalirsa, o zaman orada is kazalari ve olumsuzluklar oluyor." seklinde konustu.

Madenciligin disaridan gözüktügü gibi kolay olmadigini dile getiren Murat Gül ise basta kardesleri olmak üzere bütün madencilerin birbirlerine destek oldugunu söyledi.
Kaynak: AA