Küresel Piyasalar Noel Tatili Öncesi Pozitif Seyrediyor

Küresel piyasalarda Omicron varyantina iliskin endiselerin azalmasiyla Noel tatili öncesi alis agirlikli bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde Finansal Istikrar Komitesi toplantisi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Para Politikasi Kurulu (PPK) toplanti özeti, yurt disinda ise ABD'de açiklanacak veriler takip edilecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Omicron varyantina iliskin gelismeler gündemin odaginda kalmaya devam ediyor. Belçika, Noel tatili döneminde Kovid-19 vakalarini düsük tutabilmek için mevcut uygulamalari sertlestirirken, ABD'de Omicron varyantinin 50 eyalete yayildigi bildirildi. Bu gelismelere karsin, Güney Afrika Ulusal Bulasici Hastaliklar Enstitüsü tarafindan yayimlanan bir arastirma, salginda diger varyantlara kiyasla Omicron varyantina yakalananlarin hastaneye yatma olasiliginin yüzde 80 daha az oldugunu ortaya koydu.

Noel tatili öncesinde yatirimcilarin salgina iliskin riskleri göz ardi etmesiyle küresel pay piyasalarinda alimlarin güçlenirken, bugün de ABD ve Avrupa endeks vadeli kontratlari ile Asya borsalarinda pozitif görünümün korundugu görülüyor.

Pay piyasalarindaki pozitif görünüm dün ABD'de açiklanan makro ekonomik veriler tarafindan da desteklenirken, ülkenin üçüncü çeyregine iliskin büyüme verisi yüzde 2,1'den yüzde 2,3'e revize edildi. 3. çeyrek verisinin ardindan geçen yil yüzde 3,4 daralan ABD ekonomisinin 2021 yili büyüme beklentisi yüzde 5,6'ya çikarken, bu rakam 1984'ten bu yana en yüksek seviyeye isaret etti. Öte yandan ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi de aralikta önceki aya kiyasla 6,3 puan artarak 137,9 ile son 5 ayin en yüksek seviyesine ulasti.

Bu gelismelerle dün New York borsasinda Dow Jones endeksi yüzde 0,74, S&P 500 endeksi yüzde 1,02 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,18 deger kazandi. Dolar endeksi dün düsüsünü 3'üncü güne tasiyarak 96 sinirina kadar gerilemesinin ardindan bugün yatay bir seyir izliyor. ABD'nin 10 yillik tahvil faizi ise iki günlük yükselisine son vererek dün yüzde 1,49'u test etmesinin ardindan yüzde 1,46 seviyelerinde dengelendi.

Avrupa tarafinda, dün Ingiltere'nin 3. çeyrek büyümesi asagi yönlü revize edilerek yüzde 1,1'e çekilirken, ülkenin salgin öncesi seviyelere dönmesinin 2022 sonunu bulabilecegi belirtiliyor. Veri sonrasi Ingiliz Sanayi Konfederasyonu, isletmelerin ülkenin bu yilin baslarinda karantinaya alinmasindan bu yana en zayif büyümeyi bildirdigini ve 2022 baslarinda daha fazla yavaslama beklediklerini açikladi. Bu gelismelere karsin dün Avrupa pay piyasalarinda alis agirlikli bir seyir izlenirken, kapanista Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,95 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,24 yükseldi. Avro/dolar paritesi ise dün yüzde 0,5 artisla 1,1338'den kapanmasinin ardindan bugün yatay seyrediyor.

Bu arada dün Çekya Merkez Bankasi beklentilerin üzerinde 100 baz puan daha faiz artirimina giderek politika faizini yüzde 3,75'e çikardi. Böylece banka, hazirandan bu yana politika faizini toplamda 350 baz puan artirmis oldu. Öte yandan Macaristan Merkez Bankasi'nin mortgage oranlarinin 6 ay boyunca dondurulacagini bildirmesinin ardindan ülke borsasi bankacilik endeksi öncülügünde yüzde 3'ün üzerinde deger kaybetti.

Asya tarafinda, Hong Kong borsasinda islem gören Çinli emlak sirketi Evergrande'nin hisseleri, sirketin kaynaklarini kullandigi ve alacaklilariyla aktif olarak ilgilenecegini açiklamasinin ardinda n yüzde 2'nin üzerinde yükseldi. Japonya'da ise ülke merkez bankasi baskani Haruhiko Kuroda, enflasyonun hedeflerin altinda kalmasi nedeniyle güçlü parasal destekleri sabirla sürdüreceklerini söyledi. Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükseldi.

Yurt içinde, dün oynakligin yüksek seyrettigi ve devre kesicinin çalistigi Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 4,64 deger kaybiyla 1.804,15 puandan tamamladi. Dolar/TL ise dün yüzde 1 düsüsle 12,2'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 12,0460 seviyelerinden islem görüyor.

Analistler, Kovid-19 salgininda Omicron varyantina iliskin endiselerin hafiflemesiyle küresel pay piyasalarinda Noel tatili öncesi risk istahinin yüksek ve islem hacminin düsük seyrettigini, yurt içinde ise yatirimcilarin yeniden pozisyonlanmasi ve kurun dengeye oturmasi sürecinde oynakligin devam ettigini söyledi. Yarin ABD, Almanya ve Ingiltere basta olmak üzere bir çok ülke piyasalarinda Noel tatili nedeniyle islem gerçeklestirilmeyecek.

Bugün Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati baskanliginda Finansal Istikrar Komitesi'nin ikinci toplantisini gerçeklestirecegini aktaran analistler, ekonomi yönetiminden gelen açiklamalar ve kur gelismelerinin yakindan izlenmeye devam edilecegini kaydetti.

Analistler, bugün ayrica yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Para Politikasi Kurulu (PPK) toplanti özetinin, yurt disinda ise ABD'de kisisel gelir ve harcamalar, haftalik issizlik basvurulari ve tüketici güven endeksi verilerinin izlenecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.790 puanin destek konumunda bulundugunu söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

14.00 Türkiye, PPK toplanti özeti

16.30 ABD, kasim ayi kisisel gelir ve harcamalar

16.30 ABD, haftalik issizlik maasi basvurulari

16.30 ABD, kasim ayi dayanikli tüketim mali siparisleri

18.00 ABD, aralik ayi Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi

18.00 ABD, kasim ayi konut satislari

Kaynak: AA