Japonya, Ingiliz Uydusunu Uzaya Firlatti

Japon teknoloji devi Mitsubishi, bir Ingiliz iletisim uydusunu tasiyan H-2A roketinin basariyla firlatildigini duyurdu.

Japonya, Ingiliz Uydusunu Uzaya Firlatti
Japon teknoloji devi Mitsubishi Heavy Industries, bir Ingiliz iletisim uydusunu tasiyan H-2A roketinin basariyla firlatildigini açikladi.

Güneybati Japonya’daki Tanegashima Uzay Merkezi’nden kalkan roketin, yaklasik 26 dakika sonra planlanan yörüngeye girdigi belirtilirken, Ingiltere merkezli Inmarsat Globa sirketinin iki Inmarsat-6 uydusundan ilkini tasiyan roketin kötü hava kosullari nedeniyle bir günlük gecikmenin ardindan 24.32’de firlatildigi ifade edildi. Mitsubishi tarafindan uzaya firlatilan roketin, Kanada, Güney Kore ve Birlesik Arap Emirlikleri adina yapilan çesitli firlatmalardan sonra, yabanci bir ülke uydusunun tasindigi besinci H-2A roketi oldugu ögrenildi.

Son model roket

Japonya Uzay Arastirma Ajansi (JAXA) ve Mitsubishi Heavy Industries tarafindan ortaklasa gelistirilmis olan H2A roketinin, güvenligi artirmak ve maliyetleri en aza indirgemek için yeniden tasarlanan önceki model H2 roketinin gelismis versiyonu oldugu biliniyor. Son uçusta yörüngeye gönderilen Insarmat-6 uydusunun ise dünyanin en büyük ticari iletisim uydusu oldugu ifade ediliyor.
Kaynak: İHA