Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Ekonomi Gündemini Degerlendirdi Açiklamasi (3)

'(Türkiye Ekonomi Modeli ) Yaza kalmadan çok hizli bir degisimi göreceksiniz. Her sey olumluya döndü' 'Türkiye'de döviz fiyatlarinin pazartesi aksamina kadarki bölümü tamamen bir köpüktü, spekülasyon, manipülasyon vardi ve en önemlisi yerlesiklerin psikolojisini bozacak karamsarligin çok hizli sekilde topluma sirayet etmesiydi. Simdi köpük gidiyor, optimal noktaya kendisi ulasacaktir' 'Yeni tedbir paketleriyle piyasayi öylesine sasirtacagiz ki son 3 ayda Türkiye'deki psikolojiyi karamsarliga dönüstürenlerin kaçacak yer bulamayacaklarini görecegimiz bir döneme giriyoruz' 'Bireysel yatirimcilara söylüyorum, spekülatif, manipülatif hatta ihanete varan söylemleri ciddiye almayin. Burada güçlü bir ekonomi yönetimi, güçlü bir iktidar ve güçlü bir liderimiz var. Buradan yanlis olmaz'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli ile yaza kalmadan çok hizli bir degisimi görülecegini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, NTV yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Türkiye Ekonomi Modeli ile beklenen sonuçlari kisa sürede almanin altyapisinin hazir oldugunu ifade eden Nebati, "Siyasi iktidar ve ekonomi yönetimi olarak bunun çok kisa sürede gerçeklesecegini ve 3 günde olan büyük dönüsümün enflasyon ve diger alanlarda da hizli sekilde gerçeklestirilecegine inaniyoruz. Milletin, yatirimcinin, finansal çevrelerin psikolojisi, uluslararasi bakisin bütün psikolojisi bizden yana." diye konustu.

"Modelin olumlu sonuçlarinin ne zaman görülecegine" yönelik soruya Nebati, "Yaza kalmadan bir defa çok hizli bir degisimi göreceksiniz. Her sey olumluya döndü. Faizler, petrol fiyati, döviz düstügünde mutlu oluyoruz. Bir kere bunu gerçeklestirdik. Güven geldi mi, geldi. Itibarimiz yeterli mi, yeterli. Önümüzdeki sürece bakis açisi belli mi, belli. Türkiye bu islerde tecrübeli, enflasyonla ilgili tecrübesi var, kriz yönetimiyle ilgili tecrübesi var. Bunu nasil uygulayacagiyla ilgili de tecrübesi var. Dolayisiyla bu yazdan itibaren hizli sekilde dönüsümü görecegiz." yanitini verdi.

Ekonomi yönetiminin sadece tedbirler paketini uygulamak ile ilgili bir görevi, mükellefiyeti olmadigini dile getiren Nebati, "Bu mükellefiyet baska bir mükellefiyeti getiriyor. Yeni tedbir paketleriyle piyasayi öylesine sasirtacagiz ki son 3 ayda Türkiye'deki psikolojiyi karamsarliga dönüstürenlerin kaçacak yer bulamayacaklarini görecegimiz bir döneme giriyoruz." dedi.

- "Dövizde köpük gidiyor"

"Kurdaki köpük alindi mi?" sorusuna karsilik Nebati, su degerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de döviz fiyatlarinin pazartesi aksamina kadarki bölümü tamamen bir köpüktü, spekülasyon, manipülasyon vardi ve en önemlisi yerlesiklerin psikolojisini bozacak karamsarligin çok hizli sekilde topluma sirayet etmesiydi. Simdi köpük gidiyor, optimal noktaya kendisi ulasacaktir. Bizim isimiz gücümüz sürekli ekranda döviz fiyatlarinin artis, yükselisine bagli. Halbuki su anda bireyleri dogrudan ilgilendiren bir durum yok. Bireylerin dolar, avro, sterlin borcu olmasi mümkün degil.

O kuskulu dönemi pazartesi aksamindan itibaren bitirdik ve o gece sabaha kadar internet sitelerinin özellikle dövizle ilgili internet sitelerinin bir kisminin çöktügünü gördük. O kadar büyük bir akin oldu düsünebiliyor musunuz? Bir gece içerisinde 1 milyar dolara yakin satis gerçeklesti.

Dolayisiyla da o aksamdan itibaren aslinda modelimizin kabul edildigi, bu modelin basariya ulasacagi, ayni zamanda da optimal noktanin piyasadaki arz ve talebe göre olusabilecegi ve köpügün gitmeye basladigi ortaya çikti. Çünkü daha köpük gitmedi, gitmeye basladi. Dolayisiyla da özel bankalarda, kamu bankalarinda rekorlar kirildi. Özel bankalar dünden beri ya su açiklamayi yapin da bir an önce islemlere baslayalim diye bize baski yaptilar."

- Bireysel yatirimcilara uyari

Döviz yükselirken feryat edenlerin düserken de feryat etmeye basladigini dile getiren Nebati, sunlari kaydetti:

"Ben yükseltmedim ben de düsürmedim, piyasa kendi kendine oynuyor. "Efendim Merkez Bankasi ya da Hazine üzerinde niye müdahalede bulundunuz?" Türkiye olaylari oturup izleyecek, elindeki bütün enstrümanlari pozitif yönde kullanmayacak kadar beceriksiz bir ülke mi? Türkiye ihtiyaci olan her türlü enstrümani kullanir. Su anda ekonomi yönetimi basta olmak üzere tam bir yeknesaklik var. Mali politikalar ve para politikalarinin uyum içerisinde gerçeklestirildigi, bu uyumun da Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan takip edildigi, uyumsuzlugun herhangi bir alanda çikmasi karsisinda da gerekli adimlarin çok hizli sekilde atildigi dönemdeyiz. Türkiye'nin aslinda potansiyel olarak en güçlü oldugu döneme girdik. Konjonktüre göre hareket ediyoruz."

Bireysel yatirimcilara seslenen Nebati, "Bireysel yatirimcilara söylüyorum, spekülatif, manipülatif hatta ihanete varan söylemleri ciddiye almayin. Burada güçlü bir ekonomi yönetimi, güçlü bir iktidar ve güçlü bir liderimiz var. Buradan yanlis olmaz." diye konustu.

(Sürecek)
Kaynak: AA