Balat'taki Dükkandan Dünya Sinemasina Yerli Tasarim

Yerli ve yabanci birçok dizi ve filmin aksesuarlari Balat’taki 160 metrekarelik dükkanda üretiliyor. Hollywood filmlerine de çalismalar yapan ve basarisi ülke sinirlarini asarak birçok ödüle layik görülen tasarimci Ahmet Murat Efe, son olarak Cem Yilmaz’in yeni dizisi için kiliç ve kalkan tasarladi.

Balat'taki Dükkandan Dünya Sinemasina Yerli Tasarim
Gise rekorlari kiran Hollywood filmlerine taht, zirh, kiliç, ok, yay, mizrak, kalkan, migfer, maske gibi aksesuar, kostüm ve dekorlar Balat’ta tasarimci Ahmet Murat Efe’nin atölyesinde aylarca süren çalismalar sonucunda üretiliyor. Dünya sinemasinin yani sira Türkiye’de birçok dizi ve filme çalisma yapilan dükkanda son olarak, ünlü komedyen Cem Yilmaz’in 2022’de baslayacak olan 8 bölümlük yeni dizisi Ersan Kuneri’nin de kiliç ve kalkan tasarimlari yapildi.

“Hollywood’da bir tane garip bir isimiz oldu”

Genç yaslarda savas gereçlerine ilgi duydugunu belirten Tasarimci Ahmet Murat Efe: “2009 yilinda benim bir arkadasim, ‘Sen evde kendi kendine bir seyler yapiyorsun, bizde bir tane belgesel drama çekecegiz, bize de kiliçti, kalkandi, migferdi bir seyler yapar misin?’ cümlesiyle basladi.

Hollywood’dan baslarsak eger, orada bir tane garip bir isimiz oldu. Türkmenistan taraflarinda çekilen bir belgesel dramaydi o da. Ingiltere’de yine bir belgesel drama vardi, dünya savasi gibi bir konu isleniyordu. Onun baya ciddi islerini yaptik. Agirlikli olarak yine silahlari ve proplari yapildi. Yurtdisi islerinin yapildigi asil konu festivaller. Orada biraz daha kostümlerimiz var. Amerika ve Çin’deki festivallerde zaten sanat yönetmeniydim. Almanya’ya, Fransa’ya ve Kore’ye verildi ve Türk, Anadolu kültürünü orada anlatan aksesuarlardi. Bunun içine Roma askeri, Hitit’de giriyor çünkü zamaninda bu cografyada onlarda yasamis. Ama hem kiyafet, hem de aksesuarin dahil oldugu Amerika ve Çin’deki festivaller oldu” diye konustu.



“Cem Yilmaz’in dizisi Ersan Kuneri’nin bayagi bir aksesuari yapildi”

Gise ve reyting rekorlari kiran tarihi dizi ve filmlere tasarimlar yapan Efe: “Netflix’in ilk Türk isi Hakan Muhafiz’di. Oradaki bir takim aksesuarlari yaptik ama en önemlisi o tilsimli hançeri de biz yaptik. Ana görselde kullandiklari için dünyaca meshur hale geldi. Atiye dizisine birkaç is yaptik. Sonra Rise of Empires Ottoman diye bir seri baslattilar, daha önce Roma çekilmisti. Osmanli ve fetih üzerine 6 bölümlük çekilen kismina harika bir aksesuarlar yaptik. Cem Yilmaz’in 8 bölümlük dizisi Ersan Kuneri’nin üç bölümünün ki, bir tanesi çok yogun olmak üzere tarihi bir fantezinin basrollerinin ve çogaltmalarinin baya bir aksesuari yapildi. Kostüme hiç girmedik kiliç ve kalkanlar yapildi. Çekimi devam eden Mevlana dizisi çok büyük bir prodüksiyon. Adet olarak 180 tane kalkani ilk defa o ise yaptik. Büyük bir is oldu bizim için. Festivallere yaptigim isler bana daha çok keyif veriyor. Dizi, film ve belgeseller için yaptigim isler bana daha rutin geliyor. O yüzden festivaller ve Vatanim Sensin dizisi beni en çok heyecanlandiran islerdi. Hedefim ise yaptigimiz ise herkesin ayni saygiyi ve özeni göstermesi benim için çok daha önemli” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA