Aydin'da Olusan Yariklarin Kurakliktan Kaynaklandigi Bildirildi

Büyüksehir Belediyesi: 'Killi yapinin su çekilmesine bagli olarak atmosferik olaylar neticesinde blok halinde çatladigi saptandi'.

Aydin Büyüksehir Belediyesi, Germencik ilçesindeki bazi bölgelerde olusan çatlaklarla ilgili olusturulan teknik heyetin çalismalarini tamamladigini, olusan yariklarin kurakliktan kaynaklandigini bildirdi.

Belediyeden yapilan yazili açiklamada, teknik heyetin ilçedeki çatlaklarin meydana geldigi bölümde 4,8 metrelik gözlem çukuru açtigi ve çesitli derinliklerden toprak numuneleri alindigi belirtildi.

Gözlem çukurunda yarik derinliginin 70 santimetre oldugu ve yarigin daha derine ilerlemediginin görüldügü aktarilan açiklamada sunlar kaydedildi:

"Incelemede elde edilen numunelerin büzülme limiti, sisme potansiyeli, likit limit, plastik limit gibi degerleri göz önünde bulundurularak kivam parametrelerinin degerlendirilmesiyle killi yapinin su çekilmesine bagli olarak atmosferik olaylar neticesinde blok halinde çatladigi saptandi. Ön inceleme raporunda elde edilen veriler isiginda yariklarin kil bünye özelligindeki zeminde olusan büyük ölçekli kuruma çatlaklari oldugu degerlendirildi."

Açiklamada, derinlikleri 2 metreyi bulan ve uzunluklari bir kilometreye yaklasan toprak yarilmalariyla ilgili 1 Kasim'da komisyon kuruldugu animsatildi.
Kaynak: AA