Hazine Ve Maliye Bakani Nebati, Ekonomi Gündemini Degerlendirdi (5) Açiklamasi

'Döviz tevdiat hesaplarindan ve döviz cinsinden TL vadeli hesaplara dönülmesi halinde Merkez Bankasi mevduat ve katilim fonu destegi saglayacaktir. Bakanligimiz da vadeli faiz tutari ile kur karsiligi arasindaki farkini karsilayacaktir' 'KDV'nin sadelestirilmesi hayalini gerçeklestiriyoruz. Özellikle de KDV iadelerini hizlandiriyoruz' 'Sayin Cumhurbaskanimizin ilan ettigi manifesto bizi baska yeni bir Türkiye'ye götürüyor ve birkaç ay içerisinde biz bunlarin karsiligini görmüs olacagiz'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, "Döviz tevdiat hesaplarindan ve döviz cinsinden TL vadeli hesaplara dönülmesi halinde Merkez Bankasi mevduat ve katilim fonu destegi saglayacaktir. Bakanligimiz da vadeli faiz tutari ile kur karsiligi arasindaki farkini karsilayacaktir." dedi.

Nebati, TRT1 ve TRT Haber ortak yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi.

"Döviz tevdiat hesaplarindan ve döviz cinsinden TL vadeli hesaplara dönülmesi halinde Merkez Bankasi mevduat ve katilim fonu destek saglayacaktir." diyen Nebati, Bakanligin da vadeli faiz tutari ile kur karsiligi arasindaki farki karsilayacagini bildirdi.

Nebati, yastik alti altin ve döviz aliskanliklarindan ve bunlari neden çikartmak gerektiginden bahsederek Türkiye'de böyle bir aliskanlik oldugunu söyledi.

Türkiye'de yastik altinda 280 milyar dolar karsiligi 5 bin ton altin oldugunun varsayildigini belirten Nebati, sunlari kaydetti:

"Türkiye altin seviyor. Bunu finansal ekonomik sisteme katmiyor. Paylasilmasini, görülmesini istemiyor. Diyoruz ki ticarete karistirilmamis bir parayi altina istiflemenin inanç anlaminda da hiçbir karsiligi yoktur. Getir altinini ister altin günüyle ister bankalarimizin ortaya koydugu yeni enstrümanlarla altini koy. Ister bunu saf altina döndürelim ister bunun karsiliginda sertifikani verelim. Yeter ki sen altinini getir. Pirlantani da getir diyecegiz. Bunlari getirin koyun. Ekonomiye kazandirilmamis hiçbir malin aslinda degeri yoktur."

- "Yastik altinin ekonomiye kazandirilmasi sart"

Bunu kur destekli mevduat sistemine adapte etmenin de mümkün olduguna isaret eden Nebati, "Bununla ilgili ciddi bir hazirlik yapiliyor. Sadece altin toplama günü degil, toplanin altinlarin islenmesi, islenmis olan bu altinlarin elde edilecek her türlü nemasinin paydaslarla paylasilmasi söz konusu." dedi.

Bakan Nebati, yastik altinda "güven"in söz konusu oldugunu ve dünden itibaren güvenin arttigini dile getirerek söyle devam etti:

"Yastik altinda para tutmanin riskleri çok açik. Bir de eger nema elde etmeyi düsünüyorsaniz böyle bir gelir elde etmeyi düsünüyorsaniz, yastik altinda tuttugunuz paranin bir bedeli vardir. Bir defa hamalligini yapiyorsunuz. Bunun ekonomiye kazandirilmasi sart. Ekonomiye kazandirilmis her bir dolarin bir gram altinin katma degeri kendisinin kat kat üstünde. Topluma, ülkeye kazandiriyorsunuz, varliginizi güçlendiriyorsunuz. Bu enstrümanlarla insallah çok özgün seyler geliyor, onu bankalarimiz paylassin."

- "KDV'nin sadelestirilmesi hayalini gerçeklestiriyoruz"

Borsa Istanbul'da geçen cuma yasananlardan da bahseden Nebati, "BIST'te yasananlar sadece bir para çikisi degildi. Dünyadaki bütün borsalarda bir düsme yasandi. Noel yakisiyor. Yurt disina çikislar oluyor ve iki gün sonra paralarini aliyorlar. Yarin da belki bir sey olur, ondan sonrasi bir sikinti yok gözükmüyor." diye konustu.

Nebati, Cumhurbaskani Erdogan'in dün bahsettigi ihracatçilara dövizdeki oynakliga karsi saglanan koruma kalkanina da deginerek bunun tebliginin yayimladigini söyledi.

"Ileri vadeli kur veriliyor yani bugün dövizinizi getiriyorsunuz, 2 ay sonrasinda sizin bir ödemeniz varsa bu ödemenizi bugünden garanti altina almis oluyorsunuz. Herhangi bir kur riski de tasimamis oluyorsunuz." diyen Nebati, bunun dolarizasyonu engellemesi açisindan da önemli oldugunu vurguladi.

Nebati, bireysel emeklilik sigortasinda önemli bir degisim yaptiklarini ve su anda bu alanda çok büyük bir hareketlenme oldugunu belirtti.

Devlet katki payini yüzde 25'ten 30'a çikardiklarini hatirlatan Nebati, "Su anda fon büyüklügü 300 milyar liraya dogru gidiyor. Yüzde 30'a çikarmanin ivmesi çok hizli olacak. Bu da Türk lirasina olan güvenin artmasini saglayacak enstrümanlardan bir tanesi." diye konustu.

Bakan Nebati, kurumlar vergisinde yüzde 1'lik bir indirim oldugunu aktararak bunun ihracat ve sanayi sirketleri için önemli bir indirim oldugunu ifade etti.

Temettü ödemeleri üzerindeki stopaji yüzde 10'a düsürdüklerini de animsatarak, kararnamesinin de büyük ihtimalle bugün çikacagini söyledi.

Nebati, piyasayi ilgilendiren bir haber de paylasarak "Katma deger vergisinin (KDV) sadelestirilmesi hayalini gerçeklestiriyoruz. Mali müsavirlerimiz yoruluyordu. Özellikle de KDV iadelerini hizlandiriyoruz. Sadelesmeyi gerçeklestiriyoruz ve her seyin güzel tarafi pür hali en iyi halidir diyerek olaylara öyle yaklasiyoruz." diye konustu.

- "Proje bazina geçiyoruz"

Yatirim fonu ve ortakliklardaki kar paylarina istisna getirdiklerine isaret eden Nebati, "Ayni sekilde gelire endeksli senetlerin ihraci geliyor. Önemli bir enstrüman ve bunun ciddi bir sekilde bir alan bulacagina iliskin beklentimiz de çok yüksek." ifadesini kullandi.

Bakan Nebati, ileri teknoloji, enerji, savunma sanayisi, havacilik, ilaç, tarim ve hayvancilik ile turizm gibi yasamsal öneme sahip sektörlere türlü kredi imkani saglanacagini belirterek söyle devam etti:

"Selektif bir anlayisa geçiyoruz. Proje bazina geçiyoruz ve bundan sonra parami aldim, ne yaptim yok. Parami aldim üretime yönelik yatirim yaptim, ithalati engelleyecek azaltacak yatirimlara yöneldim, yüksek teknoloji ürünlerine yatirim yapiyorum, savunma sanayisine yapiyorum seklinde olacak."

- "Birkaç ay içerisinde bunlarin karsiligini görmüs olacagiz"

Kredi ve kefalet imkani da getirdiklerine dikkati çeken Nebati, temel isletme harcamalari ve yatirim tesvikleriyle uzun vadeli kredi ve kefalet imkani getirdiklerini, yatirim kredileriyle yeni istihdam imkani sagladiklarini anlatti.

Nebati, Cumhurbaskani Erdogan'in dün açikladiklarini "manifesto" olarak gördügünü vurgulayarak sözlerini söyle tamamladi:

"Türkiye baska bir alana girdi. Dünkü manifesto, cari açigin azaldigi, istihdamin arttigi, üretimin patladigi ve ihracatla elde edilecek o ivmeyle de yepyeni yatirimlarin yapildigi, istahli pazarlara istahli bir üretim merkezi haline gelecek bir Türkiye'nin manifestosuydu. Sayin Cumhurbaskanimizin ilan ettigi manifesto bizi baska yeni bir Türkiye'ye götürüyor ve birkaç ay içerisinde biz bunlarin karsiligini görmüs olacagiz."

(Bitti)
Kaynak: AA