Samsun'da Görevli Doktor Ürettigi Tibbi Papatya Yagini, Kilogrami 6 Bin Avrodan Ihraç Etti

Kardiyoloji Uzmani Dr Oguzhan Yücel: '220 dönümde 2224 kilogram arasinda yag elde edebiliyoruz. Çok kaliteli papatya yaginin dünyada bugünkü fiyati 6 bin ila 7 bin avro arasinda'

ILYAS GÜN - Samsun'da bir tip doktoru, yetistirdigi tibbi aromatik papatyanin yagini çikardiktan sonra kilogramini 6 bin avrodan Almanya ve Fransa'ya gönderdi.

Kavak ilçesine bagli Azakli köyünde tarim arazilerini 3 yil önce kiralayan kardiyoloji uzmani Oguzhan Yücel, 220 dönüm araziye tibbi aromatik bitki olarak papatya ekti.

Köyde depolama alani ve yag çikarmak için tesis kuran Yücel, papatyalari hasat ettikten sonra 3 çalisaniyla yagini çikartarak yurt disina satti.

Yücel, AA muhabirine, özel bir hastanede 10 yildir kardiyoloji doktoru olarak görev yaptigini ve son 3 yildir tarimla ugrastigini söyledi.

Dünyada iklim degisikligi nedeniyle sulak alanlarin azalmasi nedeniyle tarimin son dönemde en önemli sektörlerden birisi haline geldigini dile getiren Yücel, "Ben de tarimin içinde yer almak istedim ve doktor oldugum için aromatik bitkilerin iyilestirici özelligi bulunmasi dolayisiyla tibbi aromatik bitkiler yetistirmek istedim." dedi.

Tibbi aromatik bitki yetistirmek için Kavak ilçesinin çok uygun oldugunu ifade eden Yücel, üçüncü kez papatya ekimi yaptigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Papatyayi hasat ettikten sonra yagini da kendimiz çikartiyoruz. Hasadi mevsimlik isçiler yapiyor. Bu yil da 220 dönüme papatya ektik. Çok kaliteli papatyanin yaginin dünyada bugünkü fiyati 6 ila 7 bin avro arasindadir. Papatya yaginin kalitesini daha da artirmak için ugrasiyoruz. Ciddi anlamda bu konuda yol aldik ama halen gidecek yolumuz var. 220 dönümde 22-24 kilogram arasinda yag elde edebiliyoruz."

Yücel, bu yil 220 dönümden hasat ettikleri papatyadan elde ettikleri 22 kilogram yagi haziran ayinda Fransa ve Almanya'ya kilogrami 6 bin avrodan gönderdigini aktardi.

- Bölge çiftçisine örnek olmak istiyor

Aromatik bitki çesidini artirmak istedigini anlatan Yücel, sunlari söyledi:

"Kavak ilçesinde tibbi aromatik bitki yetistiriciligi çok az. Aromatik bitkiler orijinal dogasinda yetisirken fidesini bu bölgeye tasidigimizda farkli tepkiler verebiliyor. Biz de önce deneme ekimleri yapiyoruz. Deneme sahalarimizda kendi fidemizi yetistiriyoruz. Su anda lavanta, ada çayi, iki çesit kekik otu, biberiye, altin otu, nanenin denemesini de 3 yil içinde yaptik. Bu bölgeye uygun fideleri tespit ettik, bu yildan itibaren bu bitkilerin de ekimini yapacagiz."

Bölge çiftçisine örnek olmak istedigini vurgulayan Yücel, "Bizim çiftçimiz biraz geleneksel. Bugday, misir gibi ürünlerin bugüne kadar ekimini yapmis ve yenilikçilik yapmadigi için yillardir ayni ürünlerin dikimini yapiyor. Ben tibbi aromatik bitki ekerek onlara örnek oldum. Zaman zaman çiftçilerimizle bir araya gelip tibbi aromatik bitkilerin katma degerinin yüksek oldugunu anlatiyorum. Zamanla onlarin da bu tür ekime yönelecegini düsünüyorum." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA