TEIAS Tarafindan Isletilecek Kapasite Mekanizmasina Iliskin Kurallar Belirlendi

Elektrik piyasasinda yeterli kurulu güç kapasitesinin olusturulmasi ve korunmasi amaciyla Türkiye Elektrik Iletim AS (TEIAS) tarafindan isletilecek olan kapasite mekanizmasina iliskin kurallar belirlendi.

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumunun (EPDK) "Elektrik Piyasasi Kapasite Mekanizmasi Yönetmeligi", Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, TEIAS elektrik piyasasinda arz güvenliginin temini için gerekli yedek kapasite de dahil olmak üzere yeterli kurulu güç kapasitesinin olusturulmasi veya muhafazasi için yillik olarak belirlenen bütçe dahilinde üretim lisansi sahibi tüzel kisilere kapasite ödemesi yapacak.

Kapasite mekanizmasina dahil olan üretim lisansi sahibi tüzel kisilere yapilan kapasite ödemeleri, kapasite mekanizmasindaki santrallerin sabit ve degisken maliyet bilesenleri, piyasa takas fiyati ile kaynak bazinda toplam kurulu güç parametreleri kullanilarak belirlenecek.

Mekanizmadan ilk defa yararlanmak isteyen üretim lisansi sahibi tüzel kisilerin, isletmede olan her bir santral için basvuru formuyla ve bir sonraki yil içinde kabulü yapilacak, her bir santral için ise aday basvuru formuyla en geç ekim ayinin 15'inci gününe kadar TEIAS'a basvurmasi gerekecek.

Yönetmelikte yer alan geçici madde kapsaminda, 2022 yilinda kapasite mekanizmasindan yararlanacak tesislere iliskin basvurularin, bu yönetmeligin yayimlandigi tarihten itibaren 15 gün içinde TEIAS'a yapilmasi gerekecek.

TEIAS, yapilan basvurulari degerlendirerek 2022 yilinda kapasite mekanizmasindan yararlanacak tesisleri en geç 15 Ocak 2022'de internet sitesinden duyuracak ve EPDK'ye bildirecek. Söz konusu tesisler, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kapasite mekanizmasina dahil edilecek.

Yönetmelik, 1 Ocak 2022'de yürürlüge girecek.

Yönetmelikle, 20 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan "Elektrik Piyasasi Kapasite Mekanizmasi Yönetmeligi" yürürlükten kaldirildi.

Kaynak: AA