Selçuk Belediyesi'nden Üreticilere Toprak Analizi Destegi

Selçuk Belediyesi ücretsiz toprak analizi hizmetini hayata geçirdi. Topragin korunmasi, tarimsal üretimde verimin arttirilmasi açisindan büyük önem tasiyan toprak analizi ile ilgili Efes Tarlasi Yasam Köyü’nde Toprak Analizi Egitimi düzenlendi.

Selçuk Belediyesi'nden Üreticilere Toprak Analizi Destegi
Selçuk Belediyesi üreticiye destek olmak, tarimsal üretimde verimi arttirmak amaciyla önemli bir adim daha atti. Dogayi, suyu, topragi korumak; çiftçinin bilinçli ve dogru gübreleme ile girdi maliyetlerinin düsürülmesi, birim alandan daha fazla verim ve kazanç elde edilmesi amaciyla ücretsiz toprak analizi hizmeti verilecek. Selçuklu çiftçiler toprak analizi hizmetinden yararlanmak için SELBIM araciligiyla basvuru yapacaklar. Meyve yetistiriciliginin yogun oldugu Selçuk’ta, belediye tarafindan saglanan Toprak Analizi hizmeti ile meyve yetistiriciligi için gerekli olan degerlerin de analiz edilecegi sekilde toprak analizi hizmeti verilecek.

Amaç sürdürülebilir tarima katki sunmak

Toprak Okulu’nda düzenlenen egitimde Tarim Danismani Kurtulus Cumali toprak analizinin önemi hakkinda bilgi vererek; “Toprak Analizinin önemini ve yaptigimiz analiz sonuçlarinin çiftçinin nasil degerlendirebilecegini anlatmak istiyoruz. Dogru gübreleme ve bilinçli bir sekilde sürdürülebilir tarima katki sunmak istiyoruz. Toprak Analizi bu açidan çok önemli. Çünkü son 60 yilda dünyadaki verimli topraklarin üçte birini kaybettik. Bunun sebepleri arasinda betonlasma, erozyon, yanlis gübreleme yer aliyor. Bu noktada üreticinin bilinçlenmesi gerekiyor. Toprak Analizinin gittikçe daha fazla önem kazandigini söyleyebiliriz” dedi.

Toprak Analizinde yer alan degerlerden ph degeri üzerinden örnek veren Kurtulus Cumali; “Baz ve asit ortam arasindaki araligini gösterir. Bizim amacimiz topragin ph degerini 6-7 araliginda tutarak topragin içerisinde yer alan elementlerinden olabildigince faydalanmasini saglamaktir. Bu yüzden ph degeri bizim için çok çok önemli bir degerdir” dedi.

EC degeri topragin tuzlulugunu, kireç ne kadar kalkerli bir toprak yapisi ile karsi karsiya oldugumuzu ki bazi bitkiler kireçli topraklarda yetismeye uygun degildir, organik madde topragin canliligini, bünye topragin kil, kum ve mil miktarini gösterir. Bu degerlerin disinda Toprak Analizinde azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi ana elementlerimiz; demir, çinko, bakir, bor gibi izelementlere analiz sonuçlarinda bakiyoruz. Analiz sonucu çiktiktan sonra topragin özellikleri üzerinden ne yapmamiz gerektigini üreticilerimizle paylasacagiz” dedi.

Verilen egitimin ardindan üreticiler Efes Tarlasi Yasam Köyü’nde yer alan serada Toprak Analizi için nasil örnek alinabilecegine dair uygulamali olarak bilgi aldilar. Toprak analizi egitimine katilan üreticiler önemli bilgiler edindiklerini belirterek; “Toprak analizi bizim için çok önemli. Toprak analizi yapilmasi çiftçilerin daha bilinçli üretim yapmasini, daha çok verim elde etmesini saglayacak” dediler.
Kaynak: İHA