Çin, Litvanya'nin 'Viyana Sözlesmesi'nin Ihlal Edildigi' Suçlamasini Reddetti

Çin, Litvanya'nin Pekin'deki personelinin diplomatik kimliklerini geçersiz kilarak Diplomatik Iliskiler Hakkinda Viyana Sözlesmesi'ni ihlal ettigi suçlamasina karsi çikti.



Disisleri Bakanligi Sözcüsü Vang Vinbin, yaptigi açiklamada, diplomatlarin kimliklerinin geçerlilik süresinin uzatilmasinin istendigi fakat yanit alinamadigi iddiasina iliskin, "Çin, Litvanya ile diplomatik iliskilerini maslahatgüzar düzeyine düsürmüs, Litvanya tarafindan da Pekin'deki temsil düzeyini maslahatgüzar seviyesine indirmesini istemistir. Bu, Diplomatik Iliskiler Hakkinda Viyana Sözlesmesi'ne, uluslararasi hukuka ve ilgili pratiklere ve diplomatik karsiliklilik ilkesine uygundur." dedi.

Disisleri Bakanliginin Litvanya Temsilciliginin temsil seviyesi degistigi için kimlik kartlarinin yenilenmesini istedigini belirten Sözcü Vinbin, "Litvanya tarafi, asla kimlik kartlarinin süresinin uzatilmasi için basvurmadi. Çin tarafindan yanit alamadiklari iddiasi tamamen yalan. Gerçek su ki Litvanya tarafi, Çin'i önceden bilgilendirmeden tüm diplomatik kadrosunun 'Hosça kal' dahi demeden ülkeyi terk etmesini istedi. Litvanya tarafi, gerçekle yüzlesip hatasini düzeltmeye çalismak yerine yalanlari dolasima sokuyor ve sorumlulugu karsi tarafa yüklemeye çalisiyor." ifadelerini kullandi.

Litvanya Disisleri Bakani Gabrielius Landsbergis, Çin Disisleri Bakanliginin 7 Aralik'ta ülkesinin Pekin Büyükelçiligine ilettigi notta diplomatlarinin kimlik kartlarini 14 Aralik'a kadar iade etmesini istedigi ve geçerlilik süresinin uzatilmasina iliskin taleplerine yanit vermedigi açiklamasini yapmisti.

Bakan Landsbergis, diplomatlarin kimlikleri geçersiz kilindigi için güvenliklerini tehdit altinda hissettiklerini ve ülkeyi terk etmek zorunda kaldiklarini belirterek, söz konusu uygulamanin Viyana Sözlesmesi'ne aykiri oldugunu savunmustu.

- Tayvan'in kendi adiyla temsilcilik kurmasina verilen onay iliskileri bozmustu

Çin-Litvanya iliskileri, Vilnius'un Çin ile ihtilafli Tayvan'in ülkesinde kendi adiyla temsilcilik kurmasina onay vermesinin ardindan gerilmisti.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, 20 Temmuz'da Litvanya'da "Tayvan Temsil Ofisi" adiyla temsilcilik kuracagini duyurmus, Litvanya hükümeti, 9 Agustos'ta temsilciligin kurulmasina izin vermisti.

Çin, iznin ardindan Litvanya'daki Büyükelçisi'ni geri çagirmis, Litvanya'dan da Pekin Büyükelçisi'ni geri çagirmasini istemisti.

Pekin yönetimi, 21 Kasim'da Litvanya ile diplomatik iliskilerinin derecesini düsürerek maslahatgüzar düzeyinde sürdürülmesi kararini almisti.

Litvanya da diplomatlarinin güvenliklerinden duyulan endise nedeniyle 15 Aralik'ta Pekin Büyükelçiligini kapattigini bildirmisti.

Tayvan'in kendi topraklarinin parçasi oldugunu savunan Çin, adanin fiili bagimsizliginin uluslararasi statü kazanmasina yol açabilecek türden adimlara karsi çikiyor. Pekin, Tayvan hükümetinin müstakil diplomatik iliskiler kurmasini, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesini engellemeye çalisiyor.

Birlesmis Milletler (BM) üyesi 13 ülke ile Vatikan'in resmi olarak tanidigi Tayvan, diplomatik olarak Pekin'i taniyan ülkelerde "Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu" adiyla temsilcilikler kuruyor.

Kaynak: AA