700 Yillik Tarihe Isik Tutan Müze

Yunusemre Belediyesi tarafindan 3 yillik bir çalismanin sonunda Manisa’ya kazandirilan Osmanli Müzesi açildigi günden bugüne binlerce ziyaretçiyi agirladi. Osmanli konagi seklinde insa edilen ve içerisinde hem orijinal hem de replika eserlerin bulundugu müzede balmumu heykellerle Osmanli’da günlük yasamdan kesitler de sunuluyor.

700 Yillik Tarihe Isik Tutan Müze
Giris kapisinda tunçtan yapilmis nöbet tutan Alpler ve Yeniçeri asker figürlerinin esliginde girilen müzenin içinde 300 yillik ahsap kapilar, koleksiyonerlerden satin alinan objeler, replika eserler, günlük kiyafetler, Osmanli konaginda yasam, Manisa’da yetisip padisah olan 7 sehzade, Mesir Macununun hikayesi, Kurtulus Savasinin Manisali kahramanlari gibi farkli atmosferler ziyaretçilerini adeta tarihte yolculuga çikariyor. Manisa’nin Türk yurdu oldugu 1313 yilindan baslayan müzenin hikayesi 8 Eylül 1922’de Manisa’nin Yunan isgalinden kurtulusuna kadar devam ediyor. Özellikle tarih dersleri için okullar ögrencilerini müzeye getirirken müzedeki odalar ve içerikleri hakkinda rehberler tarafindan bilgi veriliyor.

Osmanli konagi seklinde tasarlandi

Müze hakkinda bilgi veren Yunusemre Belediye Baskani Dr. Mehmet Çerçi, "Güzel bir ortam olusturduk. Üzerinde yaklasik 3 yildir emek verdigimiz bir eser. Bu ortamda çok sayida yapi var. Sadece müze yok. Sanat atölyesi, Irfan Meclisi, sosyal tesisler var, kafeterya var. Osmanli Müzesi çok güzel bir müze oldu. Yüzlerce binlerce her hafta ziyaretçisi var. Müzenin içerisinde bir kaç ayri atmosfer olusturmaya gayret ettik. Müzenin tarihi 1300’lü yillardan basliyor. O tarihten baslattik. Alt katta Yunus Emre ve Tabduk Emre Bölümü var, giriste bir kahve odamiz var. Burasi bir Osmanli Konagi seklinde yapildi. Yan tarafta Manisa’da yetismis, sehzadelik yapmis ve padisah olmus 7 büyük sultanin tasvirleri, hayat hikayeleri, objeleri ve tasarimi var. Kompozisyon o sekilde olusturuldu. Kapida nöbetçiler, askerler, yeniçeriler, Alpler var. Güzel bir kompozisyon oldu. Yan tarafta hemen Hafsa Sultan Validemiz ve Merkez Efendi ile Mesir Macununun hikayesi anlatiliyor. Içinde bulundugumuz odada da 1922 yilina geldigimizde Manisa’dan yetisen, Parti Pehlivan, Gördesli Sehit Makbule, Kuvayi Milliye liderligini yapmis Demirci Kaymakami Ibrahim Ethem Bey, Müftü Alim Efendi tasvirleri var. Yine Mustafa Kemal Pasa 8 Eylül 1922 tarihine kadar olan bu tasvir burada sergileniyor. Içeride o yillara ait çok sayida obje var." dedi.



Okullara araç destegi saglaniyor

Müzeyi gezmek ve gelecek nesillere atalarinin yasam tarzini yerinde göstermek isteyen okullarin kendilerinden araç talebinde bulunduklarini ve bunu karsiladiklarini kaydeden Baskan Çerçi sunlari söyledi: "Neticede güzel bir eser ortaya çikti. Takdir, vatandaslarimizin, buraya gelen insanlarimizin takdiri. Duyanlar, ögrenciler grup grup ziyaret talebinde bulunuyorlar. Bizden 80 kisilik, 100 kisilik ögrenci gruplari için araba talebinde bulunuyorlar. Ögretmenlerimiz, okullarimiz ögrencilerimizi getirmek istediklerinde belediyemizin araçlariyla onlari getiriyoruz. Müzede herhangi bir ücret söz konusu degil."

(SCSAG

- Hatay’da, hemsireden çalistigi özel hastane için çarpici iddialar

- Hemsire Miray Yurtbekler:

- ‘Usulsüzlükleri ortaya çikardigim için isten çikarildim, tehdit edildim’

(Fotografli)

Gökhan Aklan - Adem Karagöz

HATAY - Hatay’da özel bir hastane çalisan hemsire Miray Yurtbekler çalistigi isyerinde yasanan usulsüzlüklere göz yummadigi için isten çikarildigini ve tehdit edildigini söyledi.

Ayrica farkli hastanelerde göreve baslamasina ragmen, eski hastanesinin müdürünün kendisini isten çikarttigini da belirtti.

Hatay’in Antakya ilçesinde bulunan bir özel kadin dogum ve çocuk hastanesinde görev yapan Miray Yurtbekler, çalistigi hastanenin usulsüzlük yaptigi iddialarinda bulundu. 15 yillik hemsirelik mesleginin 11 yilini bu hastane de görev yaparak geçiren hemsire Miray Yurtbekler, ayni hastanede diplomasi olmadan hemsirelik yapanlarin oldugunu ve ayrica yine diplomasi olmamasina ragmen ameliyathanelere girildigini iddia etti.

Hastane hakkinda yaptigi usulsüzlük sikayetine iliskin sürecin devam ettigini kaydeden hemsire Miray Yurtbekler, usulsüzlükleri ortaya çikardigi için baski ve tehditler sonucu isten çikarildigini belirterek “15 yillik hemsirelik meslek hayatimin 11 senesini Antakya’da bulunan özel kadin ve dogum hastanesinde yaptim. 22 Nisanda hastanede bulunan usulsüzlükleri ortaya çikardigim için baskilar ve tehditler neticesi ile çikisim verildi.

Hastane Müdür Fazil Altunay’in tehditleri dogrultusunda Antakya’da bulunan diger hastanelerde görevimi icra etmemi engelledi. 11 yil boyunca görev yaptigim özel kadin ve dogum hastanesinde devletimize karsi yapilan usulsüzlüklere çogu kez sahit oldum. Is kur tarafindan girmis oldugum ilk özel hastane de 15 gün boyunca çalistim. Hastane müdürü tarafindan çagrilip, daha önce çalistigim özel hastane tarafindan arandigini ve isimin sonlandirildigini söyledi.

Ikinci olarak girdigim özel hastanede de ayni sekilde iste çikarildim. Hastane de yapilan usulsüzlüklerin hepsi hastane müdürü tarafindan biliniyor. Bilinmesine ragmen göz yumuluyor. Hastanede var olan denetimler de hastanede hep yüz üzerinden 96 puan aliyor. Hastanede çalisan diplomasizlarin var oldugunu yapilan usulsüzlükler bilinmesine ragmen bu sekilde devam ediyor” dedi.

Ekmegini kazanmak istedigini söyleyerek yetkililerden yardim isteyen Miray Yurtbekler “ben 3 çocuk annesiyim, ekmegimi nasil kazanacagimi bilmiyorum. Yetkililere sesleniyorum, bu konuda bana yardimci olsunlar” dedi.

Hastane yetkilileri, eski çalisanlari Miray Yurtbekler’in iddialariyla ilgili herhangi bir açiklama yapmaya yanasmadi.
Kaynak: İHA