Ukrayna'dan Rusya'nin ABD Ve NATO'ya Ilettigi Güvenlikle Ilgili Tekliflere Tepki

Ukrayna Disisleri Bakanligi Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rusya'nin, ABD ve NATO'ya ilettigi güvenlik garanti taslaklarina iliskin sadece Ukrayna ve NATO'nun iliskilerinin hangi yönde seyredecegine karar verme hakki oldugunu söyledi.

Sözcü Nikolenko, Ukrayna resmi haber ajansi Ukrinform'a yaptigi açiklamada, taslaklarin kendilerini etkileyen kismi hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

Sadece Ukrayna ve NATO'nun iliskilerinin hangi yönde seyredecegine karar verme hakki oldugunu kaydeden Nikolenko, ülkesinin yabanci devletlerle askeri is birligi iliskilerine nasil yön verecegini belirleme hakki oldugunu vurguladi.

Nikolenko, Avrupa Atlantik bölgesindeki ana güvenlik sorununun Rusya'nin silahli saldirganligi olduguna dikkati çekti.

Avrupa kitasi için en iyi garantinin silahli çatismaya son verilmesi oldugunu vurgulayan Nikolenko, Rusya'yi Minsk anlasmasinin maddelerini uygulamaya çagirdi.

Rusya Disisleri Bakanligi, ABD ve NATO'ya çesitli güvenlik garantileri ile ilgili iki ayri anlasma taslagi yayinlamisti. Belgede, "ABD, NATO'nun doguya dogru genislemesinden ve eski Sovyetler Birligi ülkelerinin NATO'ya alinmasindan vazgeçilecegini taahhüt eder." ifadesine yer verilmisti.

Kaynak: AA