Libya Disisleri Bakani Mengus Açiklamasi 'Türkiye, Afrika Birliginin Stratejik Ortagidir'

Libya Disisleri Bakani Necla el-Mengus, Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda Afrika Birliginin stratejik ortagi oldugunu söyledi.

Libya Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, 3. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi'ne katilan Disisleri Bakani Mengus'un ifadelerine yer verildi.

Zirve'deki konusmasinda Mengus, "Türkiye ile Afrika Birligi arasindaki karsilikli ticari iliskiler uzun yillara dayandigi gibi 2008 yilinda Afrika Birliginin Türkiye’yi kitanin stratejik ortagi ilan etmesiyle iki taraf arasindaki güçlü kültürel ve sosyal iliskiler ivme kazanmistir." dedi.

"Türkiye, Afrika Birliginin stratejik ortagidir." ifadelerini kullanan Mengus, Türkiye-Afrika ortakliginin, Afrika Birliginin küresel sistemde güç merkezi olma hedefiyle olusturdugu "Gündem 2063"ün uygulanmasi yoluyla arzu ettigi, yatirim için uygun bir ortamin yaratilmasina ve sürdürülebilir kalkinmanin saglanmasina yardimci oldugunu vurguladi.

Libyali Bakan, dünyayi etkileyen olaganüstü kosullara, zorlu ekonomik sartlara ragmen Afrika Birligi ile Türkiye arasinda siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda ortak is birliginin sürdürülmesinin önemine dikkati çekti.

Mengus, sözlerine söyle devam etti:

"Afrika Birligi Örgütünün ve Afrika Birliginin kurulmasina katkida bulunan Libya, söz konusu Zirve'de kabul edilecek plan, program ve kararlarin basarisi ve Birlesmis Milletler Antlasmasi'nin uygulanmasi için hiçbir çabadan kaçinmayacaktir."

- 3. Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi

Birincisi Istanbul'da, ikincisi Ekvator Ginesi'nin baskenti Malabo'da yapilan Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi'nin üçüncüsü, "Birlikte Kalkinma ve Refah için Güçlendirilmis Ortaklik" temasiyla Istanbul'da düzenleniyor.

Istanbul Kongre Merkezinde düzenlenen ve yarin tamamlanmasi planlanan Zirve'ye, Afrika ülkelerinden devlet baskanlari, bakanlar ve uluslararasi kurum temsilcileri katiliyor.

Kaynak: AA