New York Borsasi, Fed Kararlarinin Ardindan Yükselisle Kapandi

New York borsasi, ABD Merkez Bankasinin (Fed) beklentiler dahilinde faiz oranini degistirmemesi ve varlik alimlarini azaltma hizini 2 katina çikarmasinin ardindan günü yükselisle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi, 380 puanin üzerinde deger kazandi ve yüzde 1,08 artisla 35.927,43 puana çikti.

S&P 500 endeksi yüzde 1,63 artarak 4.709,84 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 2,15 kazançla 15.565,6 puana yükseldi.

Fed'in bu yilki son toplantisindan çikan kararlar sonrasi para politikasina iliskin belirsizligin hafiflemesiyle endeksler pozitif bir seyir izledi.

Iki gün süren toplantinin ardindan Fed, beklentiler dahilinde politika faizini degistirmeyerek yüzde 0-0,25 araliginda sabit birakirken, aylik varlik alim programinda 30 milyar dolarlik azalisa gidilecegini duyurdu.

Enflasyonun "geçici" olacagi degerlendirmesini karar metninden çikaran ve enflasyon tahminlerini yükselten Fed, 2022 ve 2023'te 3'er kez faiz artisi öngördü.

Fed Baskani Jerome Powell da kararlarin açiklanmasinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, ekonomik gelismeler ve görünümün varlik alimlarinin daha hizli azaltilmasini gerektirdigini belirtti. Powell, yükselen enflasyon baskilari ve hizla güçlenen is gücü piyasasi nedeniyle ekonominin artik artan miktarda politika destegine ihtiyaci olmadigini kaydetti.

Makroekonomik veri tarafinda ise perakende satislar, kasimda bir önceki aya kiyasla yüzde 0,3 artarak piyasa beklentilerinin altinda kaldi.

Ülkede ithalat fiyat endeksi kasimda aylik bazda yüzde 0,7 ile piyasa beklentileri dahilinde yükselirken, ihracat fiyat endeksi yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde artis gösterdi.

New York Fed imalat endeksi de aralikta 31,9 degerine çikarak beklentilerin üzerinde gerçeklesti.

Kaynak: AA