Rüzgar Enerjisi Sektöründe Yerli Üretimin Payi Yüzde 65'E Ulasti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez: 'Türkiye bugün 6 kitada 45 ülkeye rüzgar enerjisi ekipmani ihraç ediyor' '2019'un basindan itibaren devreye aldigimiz kurulu gücün tamamina yakini yenilenebilir kaynaklardan olusuyor' '2020'de yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrikle 73 milyon ton sera gazi emisyonunu engelledik'.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, rüzgar enerjisi sektörünün yüzde 65 yerli üretim oraniyla enerji teknolojilerinin yerlilesmesinde ilk siralarda yer aldigini belirterek, "Rotor kanadi, türbin kulesi, baglanti elemanlari ve jeneratör parçalari gibi pek çok ekipman artik ülkemizde üretiliyor. Yaklasik 15 bin kisi rüzgar enerjisi sektöründe istihdam ediliyor." dedi.

Dönmez, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birligi (TÜREB) tarafindan düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde yaptigi konusmada, rüzgar enerjisinde ilk adimin 23 yil önce Izmir'de 1,5 megavat güçle atildigini ifade etti.

Türkiye'de rüzgar enerjisi sektöründe yerli ve yabanci toplam 231 firmanin faaliyet gösterdigine dikkati çeken Dönmez, isletme halindeki 355 santralde yillik toplam 30 teravatsaat üretim yapildigini kaydetti.

Türkiye'de elektrigin yaklasik yüzde 10'unun rüzgardan karsilandigini vurgulayan Dönmez, bu yil günlük elektrik üretimde yüzde 20'leri asan rüzgar payiyla rekorlar kirildigini animsatti.

Dönmez, rüzgar enerjisinde Ocak 2019'da 7 bin 591 megavat olan kurulu gücün 2 yilda yaklasik 3 bin megavat artarak 10 bin 500 megavatin üzerine çiktigini bildirdi.

Mevcut durumda 1585 megavat kurulu gücündeki 63 santralin insa halinde oldugunu aktaran Dönmez, söyle devam etti:

"Rüzgar enerjisinde en önemli hedeflerimizden biri de sektöre ait ekipmanlarin yerli imkanlarla üretilmesi. Su anda ülkemizde rüzgar sektöründe faaliyet gösteren 16 yerli üreticimiz bulunuyor. Rotor kanadi, türbin kulesi, baglanti elemanlari ve jeneratör parçalari gibi pek çok ekipman artik ülkemizde üretiliyor. Yaklasik 15 bin kisi rüzgar enerjisi sektöründe istihdam ediliyor. Sektörümüz yüzde 65 yerli üretim oraniyla enerji teknolojilerinin yerlilesmesinde basi çeken sektörlerimizden birisi durumunda. Öte yandan, Türkiye bugün 6 kitada 45 ülkeye rüzgar enerjisi ekipmani ihraç ediyor. Firmalarimizin cirolarinin yüzde 70-80'lik kismi ihracat gelirlerinden olusuyor."

Dönmez, 2019'un basindan itibaren devreye alinan kurulu gücün tamamina yakininin yenilenebilir kaynaklardan olustugunu vurgulayarak, "Dünyada 2020'de yenilenebilir enerji kurulu gücünü en çok artiran 9., Avrupa'da 4. ülke olduk. Yenilenebilir enerji kurulu gücümüz yüzde 54'e yükseldi." diye konustu.

Yesil kalkinma hedefinin Türkiye'nin yeni dönemdeki en önemli hedeflerinden olduguna dikkati çeken Dönmez, söyle devam etti:

"2023'te Akkuyu'nun da devreye girmesiyle yeni bir karbon nötr enerji kaynagini daha enerji portföyümüze eklemis olacagiz. Iklim degisikligiyle mücadele programimizda yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve enerji verimliligi ne önemli argümanlarimiz olacak. Ülkemizde yalnizca 2020'de yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrikle 73 milyon ton sera gazi emisyonunu engelledik. Cumhurbaskanimiz, Yesil Kalkinma Devrimi çerçevesinde yatirim, üretim, istihdam politikalarinda köklü degisiklige yol açacak 2053 karbon nötr hedefimizi kamuoyuyla paylasmisti. Biz de bu dogrultuda uzun dönemli planlamalarimizi farkli senaryolar bazinda çalisiyoruz."

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani Ziya Altunyaldiz, küresel isinmanin önüne geçmek için fosil yakit kullaniminin terk edilmesi gerektigini belirterek, "Kaynaklarin sinirsiz olmadigi dünyada gelecek nesillere daha yasanilabilir bir dünya birakmanin yolu, yesil dönüsümü ivedilikle hayata geçirmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarinin payini hizla yükseltmektir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Rüzgar kurulu gücümüzün 2030'a gelmeden 20 gigavata ulasabilecegini hesapliyoruz"

TÜREB Baskani Ebru Arici da dünyanin sürdürülebilirligini tehdit etmeyen enerji üretim biçimlerine ihtiyaç duyulduguna isaret ederek, "Devir, artan bu ihtiyaci artik tamamen temiz, yesil, yenilenebilir kaynaklardan karsilama devri. Bu noktada, özellikle son 5 yildir bayragi tasiyan sektör ne mutlu ki rüzgar sektörü oldu." ifadelerini kullandi.

Türkiye'nin rüzgar kurulu gücünde 10 bin megavatin agustosta asildigini animsatan Arici, sunlari kaydetti:

"Batida 1,5 megavat ile Izmir Çesme'de baslayan rüzgar yolculugumuz doguda Van Gevas'ta 2 bin 800 metre rakimda 10 bininci megavata ulasti. 120 yatirimcimizla, Türkiye’nin dört bir yaninda 270 santral ve 4 binin üzerinde türbinimizle, ülkemize güç sagliyoruz. Halen insasi devam eden, ayrica mevcut ve planlanan YEKA süreçlerinde olan santrallerimiz de sisteme katildiginda rüzgar kurulu gücümüzün 2030'a gelmeden, 20 gigavata ulasabilecegini hesapliyoruz."

Kaynak: AA