'Önümüzdeki Günlerde Çikacagimiz Çagrinin Bütçesi Yaklasik 24 Milyon Euro Olacaktir'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, “Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun çok yakin bir zamanda LEADER Yaklasimi tedbirine yönelik çagriya çikacaginin müjdesini de buradan vermek isterim. Önümüzdeki günlerde çikacagimiz bu çagrinin bütçesi yaklasik 24 milyon euro olacaktir. Hayirli ugurlu olsun” dedi.

'Önümüzdeki Günlerde Çikacagimiz Çagrinin Bütçesi Yaklasik 24 Milyon Euro Olacaktir'
Tarim ve Orman Bakanligi Tarim Reformu Genel Müdürlügü’nün ilgili tüm paydaslarin katilimiyla düzenledigi Kirsal Kalkinma Sempozyumu’nda daha refah bir kirsal için stratejik yol haritasi ve eylem planlari ortak akilla olusturuluyor. Bakanlik, kirsal kalkinmanin finansmanindan girisimcilik ve istihdama, teknolojik dönüsüm ve dijitallesmeden sürdürülebilirlik modellerine yedi temel baslikta eylem planlarina hiz veriyor.

Tarim ve Orman Bakanligi Tarim Reformu Genel Müdürlügü tarafindan 15-17 Aralik tarihleri arasinda düzenlenen Kirsal Kalkinma Sempozyumu, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluslari, akademisyenler, tarimsal kooperatifler, üretici örgütleri, sivil toplum kuruluslari, yatirimcilar ve sektör temsilcilerinin katilimiyla basladi.

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli’nin açilisini yaptigi sempozyumda, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz ile TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Prof. Dr. Yunus Kiliç da konusma yapti. “Kirsalda Degisim Hikâyesi Yaziliyor” sloganiyla 3 gün boyunca sürecek konferansta, “Kirsal kalkinmanin finansmani”, “Degisen iklim-dönüsen tarimda kirsal kalkinma politikalari”, “Kirsal kalkinmada girisimcilik ve istihdam”, “Kirsal sosyoloji ve örgütlenme”, “Kirsalda teknolojik dönüsüm ve dijitallesme”, “Sürdürülebilir kirsal kalkinma modelleri” ve “Kirsalda tarima dayali sanayi” basliklari çerçevesinde yol haritasi belirlenirken, eylem planlari da buna göre olusturuluyor.

YEREL KATILIM VE ORTAKLIGI TESVIK EDIYORUZ

Sempozyumun açilisinda konusan Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Kirsalin kalkinmasinin bir ülkenin topyekûn kalkinmasi anlamina geldigini ifade eden Pakdemirli," Zira kirsal kalkinirsa üretim artar, kaliteli ürün artar, sanayi üretimi ve istihdam artar, ihracat artar. Türkiye olarak sürdürülebilir bir kirsal kalkinma için tüm imkanlarimizi seferber ediyoruz” dedi.

Bakanlik olarak kirsal kalkinmayi destekleyen pek çok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Bakan Pakdemirli, sunlari söyledi:

“Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi programi kapsaminda 2006-2021 yillari arasinda tamamlanan 14.620 proje ve halihazirda devam eden diger projeler için toplam 12 milyar lira hibe ödemesi yaptik. Bu projeler araciligiyla 111 bin vatandasimizin istihdamina katkida bulunduk. Bu yil için de toplam 3.458 basvuruyu desteklemek üzere programa aldik ve yaklasik 1,1 milyar lira hibe tahsis ettik. IPARD Programi kapsaminda kirsal kalkinma hibe destegi verdigimiz basarili yatirimlarin yayginlastirilmasini ve LEADER tedbiri altinda kurulan dernekler vasitasiyla yerel katilim ve ortakligi tesvik etmeye devam ediyoruz. Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun çok yakin bir zamanda LEADER Yaklasimi tedbirine yönelik çagriya çikacaginin müjdesini de buradan vermek isterim.

Önümüzdeki günlerde çikacagimiz bu çagrinin bütçesi yaklasik 24 milyon euro olacaktir. Hayirli ugurlu olsun."

EYLEM PLANLARIMIZI TEK TEK HAYATA GEÇIRECEGIZ

Kirsal kalkinma programlariyla kirsaldaki yasam kalitesinin artirilmasini, yerel nüfusun kendi birikim ve kaynaklarinin farkina varip bunlari harekete geçirmesini hedeflerini belirten Bakan Pakdemirli, kirsal kalkinmanin çok sektörlü ve çok paydasli bir politika gerektirdigini ifade etti.

Ortak akilla gerçeklestirilen Kirsal Kalkinma Sempozyumu’nun kirsal kalkinma hamlelerini daha da ileriye tasiyacak önemli bir adim oldugunu belirten Bakan Pakdemirli, “Kirsal kalkinmanin ilgili tüm paydaslari bugün burada. Degisen iklimde tarim konusundan kirsalda teknolojik dönüsüme kadar yedi ana baslik etrafinda kirsal kalkinmayla ilgili tüm konulari masaya yatiriyoruz. Buradan çikacak yol haritasi dogrultusunda eylem planlarimizi tek tek hayata geçirecegiz. Bu alanda destek veren ve yanimizda olan herkese tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.

(Hülya Keklik - Ibrahim Berat Yilmaz /IHA)
Kaynak: İHA