Medikalciler Fiyat Farki Ödemesi Talep Ediyor

BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, toplum sagligi ve ülke ekonomisi açisindan stratejik bir öneme sahip olan tibbî cihaz ve medikal sektörünün sorunlarini yakindan takip ettiklerini belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanimiz Nureddin Nebati ile bir araya geldigimiz toplantida TOBB Baskanimiz Rifat Hisarciklioglu ile birlikte tibbi cihaz ve medikal sektöründe yasanan sikintilari ve çözüm tekliflerimizi paylastik. Sektörün beklentileri dogrultusunda önümüzdeki süreçte olumlu adimlar atilacagina inaniyoruz.” dedi.

Medikalciler Fiyat Farki Ödemesi Talep Ediyor
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) sektörlerde yasanan sikintilara çözüm üretmek için çalismalarini sürdürüyor. Pandeminin ilk gününden bu yana gerek fiziki gerekse de dijital ortamda yüzlerce istisare toplantisi gerçeklestiren BTSO, son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Medikal Meclisi Baskani Levent Mete Özgürbüz’ün istirâkiyle tibbî cihaz ve medikal sektöründeki gelismeleri degerlendirdi. BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay’in yani sira BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ibrahim Gülmez, BTSO Saglik Konseyi Baskani Erol Kiliç, BTSO Meclis Üyeleri Ehet Tastan ve Kadri Örtmen, 60. Meslek Komitesi Baskani Mustafa Kemal Terzi ve Komite Üyesi Mehmet Ercüment Dai’nin de katildigi toplantida BTSO 60. Meslek Komitesi tarafindan sektörün öncelikli beklentileri dogrultusunda hazirlanan 6 maddelik öneri paketi ele alindi. Öneri paketinde medikal sektör firmalarinin kamu ve üniversite hastaneleriyle yapmis olduklari sözlesmelerde fiyat farki iyilestirilmelerin yapilmasi, kira ödemeleri konusunda yasal bir düzenleme yapilmasi, vergi borçlarinin ve kamu alacaklarinin yeniden yapilandirilmasi, sektörün bankalardan kullanmis olduklari kredilerin taksit ödemelerinin uzatilmasi, yurt disi fuar ve tip kongrelerine yönelik KOSGEB veya Ticaret Bakanligi’nca saglanan destek oranlarinin artirilmasi ve Saglik Uygulama Tebligi (SUT) rakamlarinin yillik enflasyon oraninda güncellenmesi konulari yer aldi.

BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, tibbi cihaz sektörünün toplum sagligi ve ülke ekonomisi açisindan stratejik bir öneme sahip oldugunu söyledi.

Pandemi ile mücadelede saglik hizmetlerinin kesintisiz sekilde sürdürülmesi için sektör temsilcilerinin üzerine düsen her türlü görevi büyük bir özveri ile yerine getirdigini belirten Ibrahim Burkay, Oda olarak firmalarin ihtiyaçlarini yakindan takip ettiklerini bildirdi. Son olarak Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati’nin is dünyasi temsilcileriyle bir araya geldigi toplantida sektörün taleplerini aktardiklarini belirten Baskan Burkay, “TOBB Baskanimiz Rifat Hisarciklioglu ile birlikte tibbi cihaz ve medikal sektöründe yasanan sikintilari ve çözüm önerilerimizi paylastik. Sayin Bakanimiz gündeme getirdigimiz konulara son derece olumlu yaklasti. Birikmis kamu alacaklarinin ödenmesi konusu basta olmak üzere sektörümüzün ihtiyaçlari dogrultusunda kisa sürede çözüm odakli adimlar atilmasini bekliyoruz.” dedi.

TOBB Medikal Meclisi Baskani Levent Mete Özgürbüz, tibbî cihaz sektöründe son dönemde yasanan sorunlarin, kurdaki oynaklik ile çok daha ciddi bir duruma geldigine dikkati çekti. “Son 10 yilin en kaotik dönemini yasiyoruz.” diyen Özgürbüz, “Tibbî cihaz sektörü, ticaretinin büyük bir kismini kamu ile yapiyor. Devletin ticari yönden büyük etkisi var. Sektördeki isletmelerin yüzde 70’i kamu finansmaniyla islerini yürütüyor. Ancak son iki yildir birikmis alacaklarin ödenmesinde yasanan gecikmeler, kurdaki yükselisle birlesince sektörde isler çözülemez bir hale geldi. Su anda kamu ile is yapan firmalarda fiyat farki sikintisi var. Bu konuyu yakindan takip ediyoruz. Devlet Malzeme Ofisi ile yaptigi sözlesmelerini cayma bedeli ödeyerek fesheden çok sayida meslektasimiz oldu. Ancak Saglik Bakanligi’nin ihalelerinde böyle bir sansiniz yok. Taahhütlerinizi yerine getiremezseniz daha agir yaptirimlar ve ihalelerden men edilmekle karsilasabilirsiniz.” dedi.

“Yil sonuna kadar ödemelerde iyi bir noktaya gelinecegine inaniyoruz”

Tibbî cihaz sektörünün saglik sisteminin önemli bir dislisi oldugunu ifade eden Özgürbüz, sektördeki tedarik aksamasinin saglik sistemini olumsuz etkileyecegine vurgu yapti. Saglik Bakanligi tarafindan firmalara yapilacagi açiklanan 3 milyar liralik son ödemeyle alacaklarin 2020 Ekim ayina kadarlik kisminin tamamlanmis olacagini ifade eden Özgürbüz, “Yil sonunda ödemeler konusunda iyi bir noktaya gelecegimize inaniyorum. Bu süreçte sektörümüzün 2021 yili Temmuz ayina kadar olan tüm alacaklarinin ödenmesini bekliyoruz. Devletimizin fedakârlik yapmasi gerekiyor. Köprüden önceki son çikistayiz. Bu ödeme ile firmalarimiz kendini toparlama ve seneye daha umutlu baslama imkânina sahip olacaktir. Bu badireyi bir sekilde atlatacagiz ancak bizim artik yeni ve gerçekçi bir sistem kurmamiz gerekiyor.” diye konustu.

BTSO Saglik Konseyi Baskani Erol Kiliç ise kamu hizmeti veren saglik sektörünün stratejik sektör olarak degerlendirilmesi gerektigini söyledi.

Sektörün zorlu bir süreçten geçtigini belirten Kiliç, “Bankalarda yüzde 22 faizden asagi kredi bulamiyoruz. 18 aya varan vade ile satis yapiyoruz ancak gününde ödeme alamiyoruz. Diger taraftan medikal malzeme ve ilaç sektöründe yaklasik maliyet sorunu var. Dogru sekilde arastirma yapilmadan maliyet veriliyor. Türkiye’de biz 2 euro karsiliginda MR çekerken, Almanya’da ayni makine ile 700 euro faturalandirma yapiliyor. Fiyatlarin reel olup olmadigi rekabete göre degerlendirilmemeli.” dedi.

“Fiyat farki ödemesi talep ediyoruz”

BTSO 60. Meslek Komitesi Baskani Mustafa Kemal Terzi de medikal sektörü firmalarinin kamu ve üniversite hastaneleriyle uzun süreli sözlesmelerle çalistiklarini, son dönemde hizla yükselen döviz kurlarinin firmalarin sözlesmelerdeki taahhütlerini yerine getirmesini zorlastirdigini kaydetti.

Medikal sektöründeki firmalarin ürün tedarik etmekte güçlük çektigini ifade eden Terzi, “Firmalara fiyat farki ödemesi veya sözlesme fesih hakki taninmasini talep ediyoruz. Vergi borçlari ve kamu alacaklarinin yeniden yapilandirilmasi ve banka kredi borçlari için yeni bir ödeme takvimi olusturulmasi da sektörümüzün öncelikli beklentileri arasinda yer aliyor.” dedi.

“Tedarik sikintilari artti”

BTSO 60. Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ehet Tastan ise sektördeki tedarik sikintilarini toplanti gündemine tasidi. Artan döviz kurunun sektörü olumsuz etkiledigini ifade eden Tastan devletin gerekli tedbirleri almasini beklediklerini kaydetti.

BTSO 60. Meslek Komitesi Baskan Yardimcisi Kadri Örtmen de mevcut sözlesmeler için fiyat farkinin elzem oldugunu kaydetti.

Örtmen, “Malzemelerin yüzde 90’i yurt disindan geliyor. Uzun süreli sözlesmelerde bu yükün tasinmasi mümkün degil. Bu konuda mutlaka bir adim atilmasi gerekiyor.” diye konustu.

Kaynak: İHA