Kilis'te Istihdam Fuari

Kilis’te Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile BM Gida ve Tarim Örgütü organizasyonunda Suriyelilerin tarim sektöründe istihdam edilmeleri hedefiyle egitim kursunu tamamlayan kursiyerler için Istihdam Fuari düzenlendi.

Kilis'te Istihdam Fuari
Türkiye genelinde aralarinda Kilis’in de bulundugu 10 ilde Içisleri Bakanligi Göç Idaresi Genel Müdürlügü, Tarim ve Orman Bakanligi, Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, FAO, Birlesmis Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserligi isbirliginde gerçeklestirilen Güçlü Geçim dayanikli toplum’ projesi çerçevesinde Kilis’te Istihdam Fuari düzenlendi.

Istihdam fuarinda bir konusma yapan Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoglu, Kilis’in sinira yakin bir il oldugunu ifade ederek, “10 yildir Suriye’de devam eden insani, kriz en fazla etkilenen illerden biri Kilis’tir. 10 yillik süreç içerisinde zaman zaman nüfusumuzun iki katina varan, suan da 1.5 katindan fazla olan, Suriyeli mülteciyi misafir ediyoruz. Geldigimiz noktada, Suriye’den göç eden bu kardeslerimiz, ilimizde yasayan yerli vatandaslarimizla bir arada yasama ya bir sekilde entegre etmek, ortak kültür olusturmak için henüz bir hedefe ulasamadik. Bu hedefe varma noktasinda proje çok önemli, bu proje ilimizde 3’üncü kez uygulaniyor. Bu 3 yil içerisinde çok olumlu dönüsler aldik. Tarim ve Orman Müdürlügü olarak, Kilis’in tarim sehri oldugu, Suriyeli kardeslerimizle entegrasyon noktasinda tarim noktasinda bulusacagiz. Tarim ve tarima dayali sanayi noktasinda bulusacagiz” dedi.

FAO koordinatörü Çagatay Cebi, AB tarafindan finansa edilen FAO tarafindan güçlendirilen, Güçlü Geçim dayanikli toplum projesi kapsaminda Istihdam fuarina katilanlara tesekkür ettigini ifade ederek, “Covid 19 salginina ragmen, tedbirleri alarak katilim gösterdiginiz için tesekkür ediyorum. Türkiye, Suriye’den sancili süreçten kaçan 3.5 milyondan fazla mülteciye ev sahipligi yapmaktadir. FAO olarak, ülkemize siginmis bu mültecilere, ev sahipligi yapan topluluklara, daha güzel bir gelecek saglamak için tüm taraflarla yakin çalisiyoruz. 10 yilda yaptigimiz çalismada, Suriyeli mülteciler için en uygun geçim kaynagi, gida va tarim sektöründen geçtigi ortaya koymustur. Bu arastirmalar Türkiye’de tarim ve gida söktüründe nitelikli isi gücü güzler önüne sermistir” dedi.

Vali Yardimcisi Kemal Balaban, Kilis olarak gerçekten büyük yük tasidiklarini ifade ederek, “Ama bu yükün hafiflemesi noktasinda da gerek AB: olsun gerekse paydas guruplarimiz olsun, il müdürlüklerimiz olsun, bu yükün hafifletilmesi noktasinda gerekli çabayi harciyorlar. ‘kardeslik sinir tanimiyor’ burada olan vatandaslarimizin akrabalari, ayni zamanda Suriye’de, bizler Türkiye Cumhuriyeti olarak, Suriye’deki vatandaslara yönelik, ensarlik görevimizi sürdürüyoruz. Bu hususta çalismalarimiz devam ediyor. Bunu yaparken de Suriyeli vatandaslarin sosyal entegrasyonun desteklenmesi imkanlarinin saglanmasi hususunda çalismalarimiz devam ediyor. Bu konuda gerek AB gerekse BM destekli projeleri önemsiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA