Kanada'dan Filistinlilerin Kendi Kaderini Tayin Hakkina Destek

Filistin Disisleri Bakani Riyad elMaliki, Kanada Disisleri Bakani Melanie Joly ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi.

Kanada Disisleri Bakani Melanie Joly, ülkesinin Filistin halkinin kendi kaderini tayin etme hakkini destekledigini belirtti.

Filistin Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Filistin Disisleri Bakani Riyad el-Maliki ile Kanadali mevkidasi Joly telefonda görüstü.

Görüsmede Kanadali Bakan Joly, Israil-Filistin meselesinde müzakerelerin yeniden baslatilmasi ve iki devletli çözüme ulasmaya uygun bir atmosfer yaratmak için diplomatik çabalar sürdürmeye hazir olduklarini aktardi.

Joly, Kanada'nin bu çerçevede Filistin halkinin kendi kaderini tayin etme hakkini desteklediginin altini çizdi.

Filistin Disisleri Bakani Maliki de Joly'nin bölgede olumlu rol oynama çabasini memnuniyetle karsiladigini kaydetti. Sahadaki son gelismeler hakkinda Kanada Disisleri Bakani'na bilgi veren Maliki, kendisini en yakin firsatta Filistin'i ziyaret etmeye davet etti.

Seçimlerinin zamaninda yapilmasi önündeki engelin, Israil'in Filistin demokrasisini "veto" etmesi ve seçimlerin Kudüs'te yapilmasinin yasaklanmasi olduguna isaret eden Maliki, Kudüs'ün olmadigi bir seçimi kabul etmeyeceklerini vurguladi.

Maliki, Kanada basta olmak üzere uluslararasi toplumdan Kudüs dahil isgal altindaki tüm Filistin topraklarinda seçimleri tamamlayabilmeleri için Israil'e baski yapmaya devam etmelerini istedi.

Israil ile Filistin arasindaki baris görüsmeleri, "Israil'in 1967 sinirlarini, zorunlu göçe maruz birakilan Filistinlilerin geri dönüs hakkini ve yasak Yahudi yerlesim birimlerinin insasina son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmus ve bütün çabalara ragmen yeniden baslatilamamisti.

Devlet Baskani Mahmud Abbas, 15 yil aradan sonra Israil isgali ve ablukasi altindaki Filistin topraklarinda seçim yapilmasini öngören kararnameyi 15 Ocak'ta imzalamisti.

Kararnamede, 22 Mayis'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet baskani ve 31 Agustos'ta da Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapilmasi öngörülmüstü. Ancak Abbas nisan ayinda Israil'in isgali altindaki Dogu Kudüs'te yasayan Filistinlilerin katilimina izin verinceye kadar seçimlerin ertelendigini duyurmustu.

Kaynak: AA