Istanbul'da Su Fiyatlarina Yüzde 17,80 Zam Yapildi

Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Meclisinde su fiyatlarina yüzde 17,80 oraninda zam karari alindi.

ISKI Olaganüstü Genel Kurulu, Yenikapi Kadir Topbas Gösteri ve Sanat Merkezinde Meclis 2. Baskani Ömer Faruk Kalayci baskanliginda gerçeklestirildi.

Genel Kurul gündeminin ilk maddesinde su zammi görüsüldü.

Tarife Komisyonu Baskani Hidayet Erdöl, ISKI Yönetim Kurulunun Su Satis ve Kullanilmis Sularin Uzaklastirilmasi Fiyati için yüzde 57,38 zam oranina ilaveten her ay TÜFE oraninda da zam yapilmasi teklifinde bulunuldugunu söyledi.

Ayrica ISKI’nin "Insani Su Hakki"ni kaldirarak, konutlardaki su satis bedellerine yüzde 25 ilave gizli zam yaptigini belirten Erdöl, "Böylece 1 Ocak 2021 tarihindeki su satis fiyatina konutlarda toplamda yüzde 96 oraninda zamma ilaveten TÜFE oraninda aylik artis teklif edilmistir. Bu teklifi kabul edilemez buluyoruz. AK Parti ve MHP Grubu olarak yürürlükte olan tarifelere 2021 yili Yeniden Degerleme orani olan yüzde 36,20'ya göre belirlenmesini öneriyoruz." diye konustu.

Erdöl, Eylül ayinda su fiyatlarina yapilan yüzde 15,62’lik zamminda yeniden degerleme oranindan düsürülmesinin ardindan yeni zam orani ve fiyatin ortaya çikacagini kaydetti.

- "ISKI batsin diyor arkadaslar"

CHP Grup Sözcüsü Tarik Balyali da, ISKI’nin maliyet giderlerinin bu yil yüksek oranda arttigini öne sürerek, Cumhur Ittifaki’nin teklifini elestirdi.

Getirilen teklifin "kabul edilemez" oldugunu ifade eden Balyali, "AK Parti fiili olarak birinci kademe konut fiyatinda indirim teklif ediyor. Bunun anlami sudur. Bugünkü ekonomik kosullar içerisinde ‘ISKI batsin’ diyor arkadaslar." seklinde konustu.

Sayistay’in yillardir ISKI’ye atik su ve içme sularinin hesaplanmasiyla ilgili elestirileri bulundugunu belirten Balyali, ISKI’nin de su ve atik su maliyetlerini hesaplayarak bir tarife teklifi hazirladigini aktardi.

CHP’nin, ISKI’den geldigi sekliyle oylanmasini içeren teklifi, oy çoklugu ile reddedilirken, Cumhur Ittifaki'nin teklifi ise oy çoklugu ile kabul edildi.

- Yeni tarife

AK Parti ve MHP’nin mecliste kabul edilen teklifine göre Konut 1. Kademe (0-15 metreküp) su satis fiyati 5,56'dan 6,55 liraya, Konut 2. Kademe (16 metreküp ve üzeri) 8,35 liradan 9,83 liraya, isyeri 14,95 liradan 17,61 liraya, ortak sayaç/ insaat santiyesi 9,83 lira, 5216 Ve 6360 Sayili Kanunlarla mahalle olan yerlerdeki konut tarifesi 1,39 liradan 1,63 liraya yükseltildi.

- Insani Su Hakki yeniden kabul edildi

Öte yandan ISKI tarafindan geçtigimiz ekim ayinda kaldirilan her 2,5 metreküp için 0,5 metreküp ücretsiz su verilmesini içeren "Insani Su Hakki" mecliste yeniden kabul edildi.

Kaynak: AA