Iran Açiklamasi Nükleer Görüsmelerde Taraflar Ciddi Sekilde Etkilesime Girerse Ilerleme Mümkün

Iran Disisleri Bakan Yardimcisi ve Basmüzakereci Ali Bakiri, Viyana'daki nükleer müzakerelerde taraflarin ciddi sekilde etkilesime girmesi halinde önemli ilerlemeler kaydedilecegini söyledi.

Bakiri, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, Avusturya'nin baskenti Viyana'da devam eden nükleer müzakereleri degerlendirdi.

Nükleer görüsmelerin hem uzmanlar hem üst düzey müzakerecilerin katilimiyla yogun sekilde devam ettigini ve kendisinin de Ingiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Çin ve Avrupa Birligi (AB) heyet baskanlariyla görüs alisverisinde bulundugunu aktaran Bakiri, "Uzmanlar, taslak anlasma metinleri üzerinde çalismaya devam ediyor. Son birkaç gündeki gelismeler, herkesin ciddiyetle etkilesime girmesi halinde ilerlemenin mümkün olacagini gösterdi." ifadelerini kullandi.

Iran nükleer anlasmasinin yeniden tam anlamiyla uygulanmasini saglama ve ABD'nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi görüsmeler, yaklasik 5 aylik bir aranin ardindan 29 Kasim'da, Avrupa Birligi Dis Iliskiler Servisi Genel Sekreter Yardimcisi ve Siyasi Direktörü Enrique Mora’nin baskanliginda, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, Ingiltere ve Iran’dan üst düzey temsilcilerin katilimiyla Avusturya'nin baskenti Viyana'da yapilmisti.

Taraflarin uzlasamamasi nedeniyle yaklasik bir hafta ara verilen görüsmeler 9 Aralik'ta yeniden baslamisti. Iran ve Avrupali diplomatlar, geçen haftaya göre son görüsmelerin daha olumlu oldugunu açiklamisti.

Kaynak: AA