Ingiltere'de Kovid-19 Salgininda 'Bu Yilin En Yüksek Vaka Sayisi' Kaydedildi

Ingiltere'de son 24 saatte 78 bin 610 bin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasinin tespit edilmesiyle "bu yilki en yüksek vaka sayisi"na ulasildi.

Saglik Bakanliginin açikladigi verilere göre, virüs nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi son 24 saatte 165 artarak 146 bin 791'e çikti.

Son 24 saatte 78 bin 610 vaka tespit edildi ve bu, 8 Ocak'ta bildirilen önceki en yüksek vaka sayi olan 68 bin 53'ü geride birakarak "en yüksek vaka sayisi" olarak kayda geçti.

Asilama programina 8 Aralik 2020'de baslayan Ingiltere'de ilk dozunu yaptiranlarin sayisi 51 milyon 332 bin 920'ye ulasirken, bunlardan 46 milyon 842 bin 497'sine ikinci doz da uygulandi. Güçlendirici Kovid-19 asisini alanlarin sayisi 24 milyon 732 bin 162'ye ulasti.

- "Güçlendirici asilar, kesinlikle hayati"

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Omicron varyanti ve asilama programina iliskin son gelismelerle ilgili bas tip görevlisi Prof. Chris Whitty ve Dr. Nikki Kanan ile basin toplantisi düzenledi.

Herkesin güçlendirici asiyi yaptirmasinin "kesinlikle hayati" oldugunu belirten Johnson, "Korkarim ayni zamanda ulusal çapta, haftada yüzde 10 ve Londra'da neredeyse üçte bir oraninda hastaneye yatislarda kaçinilmaz artis görüyoruz." dedi.

Johnson, gelecek pazartesiden itibaren 12 ila 15 yasindakilerin de ikinci doz Kovid-19 asilari için randevu alabilecegini aktararak, "Çocuklari okullarda tutmanin ne kadar önemli oldugunu biliyoruz. Bu yüzden çocuklarimizin ve gençlerimizin gelecek dönem okullara geri dönmeden önce asilandigindan emin olalim." diye konustu.

Kovid-19 kurallarina uymadigi elestirilerine de yanit veren Johnson, kurallara uydugunu ve her politikacinin bunlara uymasi gerektigini vurguladi.

- "Ilerleyen günlerde hastaneye basvuran önemli sayida hasta olabilir"

Whitty de Omicron'un olaganüstü hizla ilerlemesi sebebiyle Ingiltere Ulusal Saglik Sistemine (NHS) ciddi tehdit olusturdugunun altini çizerek, ilerleyen günlerde hastaneye basvuran önemli sayida Omicron hastasi olabilecegi degerlendirmesinde bulundu.

Hastanelerin yogun bakim ünitelerine giren hastalarin sayisinin artabilecegi konusunda uyaran Whitty, Noel'den hemen sonra sayilarin yükselebilecegine isaret etti.

Chris Whitty, insanlarin yasli aile üyeleriyle bulustugunda, odalarinin iyi havalandirildigindan emin olmalari gerektigi uyarisinda bulundu.

Kaynak: AA