HDP'li Paylan Açiklamasi 'Türkiye-Ermenistan Iliskilerinin Normallesmesi Beklenenden Hizli Olabilir'

HDP Diyarbakir Milletvekili Garo Paylan, Türkiye ile Ermenistan iliskilerinin normallesmesinin, beklenenden çok daha hizli olabilecegini düsündügünü belirterek, "Yeter ki niyet iyi olsun, bu konuda siyasi irade ortaya konulsun." dedi.

HDP'li Paylan, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan'in uzun zamandir sorunlar yasadigini animsatti.

Paylan, "Geçen yil gerçeklesen hazin savastan sonra özellikle son aylarda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan ve Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev arasinda, karsilikli olarak ülkeler arasinda olumlu mesajlar gitmeye, gelmeye basladi ve son aylarda Azerbaycan, Ermenistan baris görüsmeleri yapmaya basladilar." diye konustu.

Aliyev ile Pasinyan'in, dün Brüksel'de AB temsilcileriyle olumlu görüsmeler yaptigini, bundan memnuniyet duyduklarini kaydeden Paylan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Geçtigimiz gün Disisleri Bakani Sayin Mevlüt Çavusoglu da Meclis'te yapilan bütçe görüsmelerinde, Türkiye-Ermenistan iliskilerinin normallesme sürecini baslatacak özel temsilcilerin atanacagini açikladi. Çok önemli bir açiklamaydi. Bu konuda Sayin Çavusoglu'nu kutlamak isterim. Hemen ertesi gün de Ermenistan Disisleri Bakanligi, bu açiklamayi olumlu karsiladiklarini ve hizla Ermenistan'in, Türkiye-Ermenistan iliskilerini normallestirme sürecini sürdürecek özel temsilciyi atayacagini açikladilar. Bu açiklamalar çok önemli ve tarihi açiklamalardir."

- "Ben de her türlü sorumlulugu alacagimi ilan ediyorum"

Paylan, simdi yeni bir firsat penceresi oldugunu, bunu hep beraber degerlendirmeleri gerektigini dile getirerek, "Bu firsat penceresinin barisla sonuçlanmasi için hem Türkiye'nin hem Ermenistan'in hem de Azerbaycan'in siyasetçileri sorumluluk almalilar. Ben de bu yönde Türkiye'nin bir milletvekili olarak her türlü sorumlulugu alacagimi buradan ilan ediyorum." ifadesini kullandi.

Normallesme yol haritasina mutlaka çalisilmasi gerektigini vurgulayan Paylan, iki halk, iki devlet arasindaki ön yargilarin çok kolay çözülebilecegini, çünkü iki halkin yüzlerce yil bir arada yasadigini anlatti.

HDP'li Paylan, su görüsleri paylasti:

"Türkiye ve Ermenistan iliskilerinin normallesmesinin beklenenden çok daha hizli olabilecegini düsünüyorum. Yeter ki niyet iyi olsun, bu konuda siyasi irade ortaya konulsun. Türkiye-Ermenistan iliskisinin normallesmesi konusunda mutlaka bir yol haritasi belirlemeliyiz. Bu yol haritasi mutlaka güven artirici tedbirlerin alinmasiyla baslamali. Mesela Sayin Çavusoglu'nun geçen gün açikladigi Türkiye-Ermenistan arasinda dogrudan uçak seferlerinin baslamasi, bu anlamda önemli bir adimdir. Hem Ermenistan'in hava yolu sirketi hem de Türkiye'mizin hava yolu sirketlerinin bu anlamda dogrudan uçuslarini baslatmasi önemli bir adimdir. Bunu, mutlaka ekonomik iliskilerin gelismesinin takip etmesi gerektigini düsünüyorum. Bunun için de sinir kapisinin mutlaka açilmasi gerekir. Su anda karsilikli olarak büyükelçilerimiz yok ve mutlaka yol haritasinda diplomatik iliskiler saglanmali ve karsilikli olarak büyükelçilikler açilmali, büyükelçiler atanmalidir. Bu özel temsilcilerin, yapici özel temsilciler olmasini ve iki tarafin da siyasi iradesiyle basari gösterecegini düsünüyorum."

Paylan, yürütmeye, tüm siyasi partilere ve liderlerine bu konuyu desteklemeleri çagrisinda bulundu.

Kaynak: AA