Gümüshaneliler Köylerine Ait Arazilerin Trabzon'a Baglanmasina Tepki Gösterdiler

Gümüshane’nin Kürtün ilçesine bagli Kirgeris, Baglama ve Damli köylerine ait arazilerin Resmi Gazete’de yayimlanan karar ile Trabzon’un Salpazari ilçesine baglanmasi ilçede düzenlenen basin açiklamasiyla kinandi.

Gümüshaneliler Köylerine Ait Arazilerin Trabzon'a Baglanmasina Tepki Gösterdiler
Kürtün Sivil Toplum Platformu üyeleri Kürtün Belediyesi bugün önünde bir araya geldi. "Toprak namustur", "Topraklarimizi peskes çektirmeyiz", "Topraklarimiz kirmizi çizgimizdir" yazili pankartlarin açildigi alanda vatandaslar “Toprak namustur, topragina sahip çik” sloganlari atti.

Sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri, Belediye Baskanlari ve muhtarlarin katildigi programda STK temsilcileri ve köy muhtarlarinin üyesi oldugu platform adina basin açiklamasini yapan Salim Koca, 9 Aralik 2021 tarihinde yayimlanan Resmi Gazetedeki sinir kararnamesinde Kürtün ilçesine bagli Kirgeris, Baglama ve Damli köylerinin topraklarinin bir kisminin Trabzon’un Salpazari ilçesi Gökçeköy mahallesine baglandigini hatirlatarak “Biz Kürtünlüler olarak onlarla yillar boyu birlikte bu topraklarda kardesçe yasadik” dedi.



“Il ve ilçe sinirlari kanunla belirlenmesi gerektigi halde kararname ile il ve ilçe sinirlari degistirilmistir”

Bahse konu köylerin sinirlarinin 1939, 1951 ve en son 2006 yilinda yapilan tapu kadastro çalismalari ile çizilerek kesinlestigini kaydeden Koca, “Sinirlarin kesinlesmesine ragmen Trabzon Büyüksehir Belediyesi kesinlesmis sinir disinda yeni bir sinir ihdas etmesi, yetkisi olmadigi halde bu sinirlar içerisinde hak sahibi oldugunu beyan etmesinden dolayi Içisleri Bakanligi tarafindan 2005, 2009 ve 2015 yillarinda merkez Valilerince inceleme yapilmis olup, yapilan çalismalarin hiç birisinin sonucu taraflara teblig edilmemistir. Yapilan bu üç çalismanin sonunda 2021 yili Mayis ayinda dördüncü defa merkez Valileri görevlendirilmis, görevlendirilen merkez Valileri tarafindan olay mahallinde yapilan inceleme ve dinlenen bilirkisiler sinirlarin 1939 ve 1951’de kesinlesen sinirlar oldugu ve 2006 yilinda bu sinirlara uyularak yapilan tapu kadastro çalismalarina yapilan itirazlarin mahkemece reddedilmesine ragmen bahse konu sinir ile ilgili hiçbir kayit ve belgenin dikkate alinmadan Trabzon Büyüksehir Belediyesinin tek tarafli olarak çizdigi sinirlar kanunsuz olmasina ragmen dikkate alinmis ve kararname bu dogrultuda yayinlanmistir. Il ve ilçe sinirlari kanunla belirlenmesi gerektigi halde kararname ile il ve ilçe sinirlari degistirilmistir. Bahse konu kararname ile yukarida da bahsettigimiz Kürtün Ilçesi Kirgeris, Baglama ve Damli köylerimiz magdur edilmistir” diye konustu.



“Sinirlarimizin eski haline getirilerek yeniden düzenleme yapilmasi öncelikli talebimizdir”

Kirgeris, Baglama ve Damli köylerinin kadimden beri kullandiklari yaylalari, ormanlari, meralari, içme ve sulama suyu kaynaklarinin Trabzon ili Salpazari ilçesi Gökçeköy mahallesi sinirlari içerisine alindigini ifade eden Koca, “Kanunsuz ve gerçeklere aykiri olarak yapilan uygulamalarin iptal edilmesi, sinirlarimizin eski haline getirilerek yeniden düzenleme yapilmasi öncelikli talebimizdir. Ilçemize bagli Kirgeris, Baglama ve Damli köylerimiz magdur oldugu gibi, il ve ilçe sinirlarimiz degistirilerek ilçemize ve ilimize haksizlik yapilmistir. Il ve ilçemizi yönetenlerden talebimiz, resmi belgelerimizle birlikte kararnameyi yayinlayan Sayin Içisleri Bakanimiza ve onaylayan Sayin Cumhurbaskanimiza, kanunsuz ve hukuksuz yapilan bu çalismanin düzeltilmesi için taleplerimizi bizzat yüz yüze iletmesi, ilçemizin, ilgili köylerimizin ve ilimizin magduriyetinin giderilmesi, komsularimiz olan karsi taraf ile kadim dostluklarimizin devam etmesi, birlik, beraberlik ve huzur içinde yasamimizi temin etmeleri önemli ve öncelikli talebimizdir. TBMM’de bulunan hemseri Milletvekillerimizin soru önergesi ve gündem disi konusmalarla tarafimiza yapilan bu haksizligi dile getirmeleri en önemli talebimizdir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA