Bakan Pakdemirli, Kirsal Kalkinma Sempozyumu'nda Konustu Açiklamasi

'Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumunun çok yakin zamanda Yerel Kalkinma Stratejilerinin UygulanmasiLEADER Yaklasimi tedbirine yönelik yeni bir çagriya çikacaginin müjdesini vermek istiyorum. Önümüzdeki günlerde çikacagimiz bu çagrinin bütçesi yaklasik 24 milyon avro olacaktir' '2022 yilinda kirsal kalkinma yatirimini desteklemek için 1,3 milyar lira ayirdik. Buradan tüm yatirimcilara bir kez daha sesleniyorum: Desteginiz hazir sizi bekliyor. Durmayin, beklemeyin, projelerinizi hazirlayin' 'Ilgili tüm paydaslarin katilimiyla 2027 yilina kadar uygulanacak IPARD3 Programi'ni da hazirladik. Insallah, 8 Aralik tarihinde AB Komisyonu onayina sunulan IPARD3 Programi'nda kisa sürede onay sürecinin tamamlanmasini ve ardindan hizlica uygulamaya geçmesini planliyoruz'

Tarim ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumunun (TKDK) çok yakin zamanda Yerel Kalkinma Stratejilerinin Uygulanmasi-LEADER Yaklasimi tedbirine yönelik yeni bir çagriya çikacaginin müjdesini vererek, "Önümüzdeki günlerde çikacagimiz bu çagrinin bütçesi yaklasik 24 milyon avro olacaktir." dedi.

Pakdemirli, "Kirsalda degisim hikayesi yaziliyor" temasiyla Meyra Palace Otel'de gerçeklestirilen "Kirsal Kalkinma Sempozyumu"nda konustu.

Nüfusun yaklasik yüzde 25'inin yasadigi kirsal alanlarin ülkenin adeta dinamosu konumunda olduguna isaret eden Pakdemirli, kirsalin merkezinde tarim ve hayvancilik olsa da turizmden ulasima, altyapidan sosyal hayata kadar genis bir yelpazeyi kapsayan önemli bir alanin söz konusu oldugunu söyledi.

Pakdemirli, kirsalin kalkinmasinin, Türkiye'nin kalkinmasi oldugunu ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Bu anlayisla 'Yerinde Üretim, Yerinde Isleme, Yerinde Kalkinma' diyerek, kirsala yatirim yapacak, kadinimiza gencimize is saglayacak, ülkemizin kalkinmasina bir tugla koyacak her bir üreticinin, her bir girisimcinin pesindeyiz, pesinde olmaya da devam edecegiz. Son 19 yilda, kalkinmanin odaginda insan oldugunu asla unutmadan, degerlerimize ve kültürümüze uygun sekilde belirledigimiz politikalarimizi, bundan sonra da ayni hassasiyetle ortaya koymaya ve gelistirmeye devam edecegiz."

- "Proje basvurulari ocak ayinda tamamlanacak"

Kirsal kalkinmaya yönelik projeleri, ihtiyaçlar ve dünyadaki gelismeler çerçevesinde güncelleyip çesitlendirdiklerini belirten Pakdemirli, Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programi'na iliskin su bilgileri paylasti:

"Bu program kapsaminda 2006'dan bugüne sagladigimiz desteklerle yaklasik 15 bin projeye ve makine-ekipmana günümüz rakamlariyla 12 milyar lira hibe ödemesi yaptik, 112 bin insanimiza istihdam sagladik. Bu yil ise 3 bin 458 proje için 1,1 milyar lira hibe tahsis ettik. 2022 yili için 31 Ekim'de almaya basladigimiz Kirsal Altyapi Yatirimlarinin Desteklenmesi kapsamindaki projelerin basvuru sürecini 21 Ocak'ta tamamlayacagiz. Ayrica 300 bin liraya kadar olan makine-ekipmanlara bu kapsamda yüzde 50 hibe destegi verecegiz. Yine ekonomik yatirimlar kapsaminda proje tutari 250 bin lira ila 3,5 milyon lira arasindaki proje basvurularini 31 Ekim itibariyle baslattik ve basvuru sürecini 31 Ocak 2022 itibariyle tamamliyor olacagiz. 2022 yilinda kirsal kalkinma yatirimini desteklemek için 1,3 milyar lira ayirdik. Ben buradan tüm yatirimcilara bir kez daha sesleniyorum: Desteginiz hazir sizi bekliyor. Durmayin, beklemeyin, projelerinizi hazirlayin. Biz, kirsala yatirim yapanin, bu ülkeye istihdam saglayanin hep yanindayiz, yaninda olmaya da devam edecegiz."

- "81 ili kapsayacak sekilde genisletiyoruz"

Bakan Pakdemirli, 2019 yilinda, basta ziraat ve veteriner fakülteleri olmak üzere tarim, hayvancilik, orman ve su ürünleri bölümlerinden mezun olanlarin kendi islerini kurmasi için "Kirsal Kalkinmada Uzman Eller Projesi"ni baslattiklarini animsatarak, "Her bir projeye 100 bin liraya kadar hibe sagliyoruz. Geçen yil 4 ilde pilot olarak uyguladigimiz proje kapsaminda, 98 genç kardesimize, yaklasik 12 milyon lira hibe destegi ödemesi yaptik. Bu önemli projemizi 2022 yilinda '2000 projeye 200 milyon slogani' ile 81 ilimizi kapsayacak sekilde genisletiyor, genç girisimcilerimizin önünü açiyoruz." dedi.

Avrupa Birliginin (AB) IPARD Kirsal Kalkinma Programi'nin 2011 yilindan beri uygulandigini da hatirlatan Pakdemirli, Türkiye'nin IPARD kirsal kalkinma uygulamalarinda AB'ye aday ülkeler içinde en basarili ülke oldugunu söyledi.

Pakdemirli, bugüne kadar IPARD Programi kapsaminda ödenen 1,5 milyar avro hibe ile kirsalda 18 bin adet yatirim yapildigini ve 100 bin istihdam saglandigini anlatarak, su ifadeleri kullandi:

"IPARD kapsaminda basarili yatirimlarin yerel katilimla yayginlastirilmasi amaciyla LEADER tedbirini 2019 yilinda uygulamaya aldik. Ilk etapta, 12 IPARD ilinde LEADER kapsaminda destek alacak 50 yerel eylem grubu kuruldu. Ikinci etap kapsaminda 2021 yilinda, 15 ilimizde daha 60 yerel eylem grubu kurulmus ve taslak yerel kalkinma stratejileri hazirlanmistir. Bu program vesilesiyle, TKDK'nin çok yakin zamanda Yerel Kalkinma Stratejilerinin Uygulanmasi-LEADER Yaklasimi tedbirine yönelik yeni bir çagriya çikacaginin müjdesini de vermek istiyorum. Önümüzdeki günlerde çikacagimiz bu çagrinin bütçesi yaklasik 24 milyon avro olacaktir. Hayirli ugurlu olsun."

Pakdemirli, ilgili tüm paydaslarin katilimiyla 2027 yilina kadar uygulanacak IPARD-3 Programi'ni da hazirladiklarini belirterek, "Insallah, 8 Aralik tarihinde AB Komisyonu onayina sunulan IPARD-3 Programi'nda kisa sürede onay sürecinin tamamlanmasini ve ardindan hizlica uygulamaya geçmesini planliyoruz." diye konustu.

Kirsal kalkinmaya yönelik diger projelere iliskin de bilgi veren Pakdemirli, Adana, İçel, Osmaniye, Bartin, Kastamonu ve Sinop'un 45 ilçesi ve 1793 köyünde, 74 milyon avro bütçeli Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Projesi kapsaminda bugüne kadar, 9 bin 326 faydalaniciya destek sagladiklarini söyledi. Pakdemirli, "Insallah bu projenin 2. fazi kapsamina, Kahramanmaras ve Çankiri illerimizi de dahil ederek uygulama sahamizi daha da genisletecegiz." ifadesini kullandi.

Kirsal kalkinmaya yönelik tüm projelerde kadin ve gençlere pozitif ayrimcilik yapildigina da dikkati çeken Pakdemirli, "Gerek projelerine ilave puan vererek, gerekse daha fazla hibe saglayarak daima onlarin yaninda olduk, olmaya da devam edecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

- Sempozyumda 7 baslik ele alinacak

Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Yunus Kiliç da ülkenin 1980'lerden sonra hizla kirsal alani terk etmeye basladigini ve "darbe anayasasi" ile kirsala yapilan desteklerin yasaklandigini kaydederek, "Artik kirsalda kendi hikayemizi yazmaya basladik. 20 yildir kirsala müthis destekler verdik. Eger 20 yildir kirsala bu boyutta destek vermeseydik kirsalda altin dökseniz adam bulamazdiniz." dedi.

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece de sempozyumda 2,5 gün boyunca ilgili taraflarin kirsal kalkinma konusunu tüm yönleriyle ele alacagini bildirerek, sempozyum çiktilarinin eylem plani haline getirilecegini söyledi.

Isikgece, sempozyumda, kirsal kalkinmaya yönelik finansman, iklim, girisimcilik ve istihdam, sosyoloji ve örgütlenme, teknolojik dönüsüm, kirsal kalkinma modelleri ile tarima dayali sanayi gibi 7 basligin ele alinacagini anlatti.

Öte yandan Bakan Pakdemirli, kirsal kalkinma desteklerinden yararlanan üreticilerce kurulan stantlari da ziyaret etti.

Kaynak: AA