Bakan Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'Avrupa'da görülen günlük vaka sayisi artislarinin ülkemizde görülmemesi için belirlenen asi takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaslarimiz için hatirlatma dozunun uygulanmasina karar verilmistir' 'Daha önce ister inaktif ister mRNA asisi ile asilanmis olsun tüm vatandaslarimiz belirlenmis asi takviminin üzerinden 3 aydan uzun süre geçmisse diledikleri asi türü ile hatirlatma dozu asisi olabileceklerdir'.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, belirlenen Kovid-19 asi takvimi üzerinden üç aydan uzun süre geçen vatandaslar için hatirlatma dozunun uygulanmasina karar verildigini belirtti.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin ardindan yaptigi yazili açiklamada, kurulun Omicron varyanti, asi programi ve salginin seyri gündemiyle toplandigini belirtti.

Bilim Kurulu'nun Omicron varyantinin Türkiye'deki olasi etkilerinin degerlendirildigini aktaran Koca, yeni varyantin, virüsün daha kolay bulasir hale gelmesine sebep oldugunu, kolay bulasmasinin yaninda hasta etme gücünde belirlenmis olumsuz bir durumun rapor edilmedigini ifade etti.

Koca, bu açidan Omicron varyanti için tedirgin edici bir durumun söz konusu olmadigina dikkati çekerek, "Omicron varyantinin baskin olmasina karsi alinabilecek tedbirler arasinda öne çikan asi ile koruma kalkaninin güçlendirilmesidir. Asilarin varyantlara karsi etkisi ile ilgili yeni çikan kanitlar degerlendirilmeye alinmistir. Ülkemizde görünen günlük vaka sayilarinda ani artis olmamasi asilama programinin basarisinin bir göstergesidir." ifadelerini kullandi.

- "Tüm vatandaslarimiz, 3 aydan uzun süre geçmisse diledikleri asi ile hatirlatma dozu olabilecek"

Türkiye'nin hatirlatma dozlarini en erken uygulamaya baslayan ülkelerden biri olmasinin avantajini yasadigini vurgulayan Koca, asilarin yeni varyantlara karsi etkisini artirabilmek için hatirlatma dozlarinin etkisinin son derece önemli olduguna degindi. Bakan Koca, söyle devam etti:

"Avrupa'da görülen günlük vaka sayisi artislarinin ülkemizde görülmemesi için belirlenen asi takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaslarimiz için hatirlatma dozunun uygulanmasina karar verilmistir. Daha önce ister inaktif ister mRNA asisi ile asilanmis olsun tüm vatandaslarimiz belirlenmis asi takviminin üzerinden 3 aydan uzun süre geçmisse diledikleri asi türü ile hatirlatma dozu asisi olabileceklerdir."

- "Ülkemizde de varyantin baskin hale gelmesi yakin gelecekte gerçeklesebilecektir"

Omicron varyanti sebebiyle referans laboratuvarlarinda gen sekanslama çalismalarinin devam ettigini aktaran Koca, sunlari kaydetti:

"Avrupa'da yasanan örnek ve varyantin hizla bulasmasi sebebiyle ülkemizde de varyantin baskin hale gelmesi yakin gelecekte gerçeklesebilecektir. Bu duruma karsi hazirlikli olmak için hatirlatma dozu asilarinin yapilmasi Bilim Kurulumuzca tavsiye edilmektedir. Tehdit mutasyona ugrasa da tedbirlerimiz geçerliligini sürdürmektedir. Virüse karsi tedbir elden birakilmamalidir. Bireysel hayat ile toplumsal hayati tedbirlerle bir arada sürdürmek mümkün. Bunu bugüne kadar basardik, bundan sonra da basaracagiz."
Kaynak: AA