Bakan Karaismailoglu, Yarin Kayseri'de Yeni Tramvay Hattinin Ilk Ray Kaynagini Yapacak

Mevcut tramvay hatlariyla entegre olacak projeyle Kayseri'de rayli sistem uzunlugu 41 kilometreye ulasacak Kayserililer, bu yeni hatla kesintisiz olarak Kayseri Sehir Hastanesi'ne, Sehirlerarasi Otobüs Terminali'ne ve Mobilyacilar Sitesi'ne ulasabilecek.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, yarin Kayseri Anafartalar-Sehir Hastanesi-Mobilyacilar Sitesi Tramvay Hatti'nin ilk ray kaynagi törenine katilacak.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligindan yapilan açiklamada, projeye iliskin bilgi verildi.

Bakan Karaismailoglu'nun yarin ilk ray kaynagini gerçeklestirecegi Kayseri Anafartalar-Sehir Hastanesi-Mobilyacilar Sitesi Tramvay Hatti'nin kentte rayli sistemle ulasimi gelistirmek için insa edildigi belirtilen açiklamada, hattin 7 kilometre uzunluga sahip oldugu ve projenin 11 duraktan olustugu kaydedildi.

Açiklamada, mevcut tramvay hatlariyla entegre olacak projeyle Kayseri'de rayli sistem uzunlugunun 41 kilometreye çikacagi, 55 olan istasyon sayisinin da 66'ya yükselecegi bildirildi.

Proje kapsaminda temin edilecek 5 yeni tramvay araciyla 69 olan rayli sistem araci sayisinin 74'e çikacagi belirtilen açiklamada, su bilgiler verildi:

"Kayserililer, bu yeni hatla birlikte kesintisiz rayli sistem yoluyla Kayseri Sehir Hastanesi'ne, Sehirlerarasi Otobüs Terminali'ne, Mobilyacilar Sitesi'ne ulasacak. Ayrica Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'ne giden ögrenciler ve akademisyenler için de önemli bir ulasim imkani saglanacak. Böylece Kayserililerin saglik, egitim, üretim alanlarina konforlu, dakik ve sürdürülebilir modern ulasim sistemiyle erisimi saglanmis olacak."

- Kazi isi yüzde 86 seviyesine ulasti

Açiklamada, proje kapsaminda 7 gün 24 saat esasiyla çalisildigina isaret edilerek, "173 bin 217 metreküp kazi isinin 148 bin 897 metreküpü tamamlanarak yüzde 86 seviyesine, 27 bin 523 metreküp beton imalatinin 21 bin 257 metreküpü tamamlanarak yüzde 78 seviyesine, 13 kilometre ray montaj isinin 10 kilometresi tamamlanarak yüzde 75 seviyesine getirildi. 175 katener direginden 112'sinin montaji tamamlanarak yüzde 64 seviyesine, 798 adet alt geçit kazik imalatinin 407'si tamamlanarak yüzde 51 seviyesine, hat insaat isleri genel ilerlemesi ise yüzde 44 seviyesine ulastirildi." ifadeleri kullanildi.

Kayseri Anafartalar-Sehir Hastanesi-Mobilyacilar Sitesi Tramvay Hatti'nin sözlesme tarihinden önce bitirilmesinin planlandigi belirtilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Projenin en konforlu ve ergonomik hizmeti sunmasi için gerekli teknik çalismalar yapilarak ise baslandi. Kayseri'nin dokusuna uygun modern ve estetik istasyon tasarimlari yapiliyor. Yapim çalismalari sirasinda Kayserililere rahatsizlik vermemek için sehir santiyeciliginin iyi örneklerinden biri ortaya konulmaya gayret ediliyor. Proje kapsaminda sadece tramvay hatti yapmayip, Kayseri'mize 5 yeni tramvay araci da temin edilecek. Bisiklet ve scooter baglama alanlari kurgulaniyor. Hattin mevcut tramvay sistemine baglanti noktasi olan Anafartalar Istasyonu'nda ray kaynagi islerini baslatarak önemli bir kilometre tasi daha geride birakilmis olacak. Birkaç ay içinde insaat isleri tamamlanarak elektromekanik islere hiz verilecek."

- Isletme, kaza maliyeti ve zamandan tasarruf saglanacak

Tramvay hattinin isletmeye açilmasiyla 2022-2047 yillarinda 28,2 milyon lira kara yolu isletme tasarrufu, 9,8 milyon lira kaza maliyetlerinden tasarruf, 577 milyon lira zaman tasarrufu, 719 milyon lira çevresel katki olmak üzere yaklasik 1,5 milyar lira fayda saglanmasinin öngörüldügü bildirildi.

Açiklamada, ???????Karaismailoglu'nun, restore edilen Tekgöz, Höbektas ve Kapuzbasi tarihi köprülerinin açilislarini da gerçeklestirecegi ifade edildi.
Kaynak: AA