Bakan Dönmez Açiklamasi 'Rüzgar Ekip Enerji Biçecegiz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, rüzgar enerjisinin her geçen gün artarak enerji sektörünün temel unsurlarindan biri olmaya devam edecegini aktararak, “Tabiri caizse ‘Rüzgar ekip enerji biçecegiz.’ ‘Bizim enerjimiz bize yeter’ diyoruz. Yeter ki inanalim ve bu dogrultuda gayret gösterelim” dedi.

Bakan Dönmez Açiklamasi 'Rüzgar Ekip Enerji Biçecegiz'
10. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde (TÜREK) Türkiye’nin en dogusunda yer alan ve Türkiye’nin rüzgar enerjisindeki kurulu gücünü 10 bin megavata ulastiran Baglama Rüzgar Enerji Santrali’nin resmi açilisi yapildi. Ankara’da bir otelde Türkiye Enerji Birligi tarafindan düzenlenen kongreye ve santralin açilisina katilan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, kongreye katilan sektör temsilcilerine tesekkür ederek, TÜREK’in Türkiye’nin rüzgar enerjisi tarihi için mihenk tasi niteliginde oldugunu kaydetti.

Bakan Dönmez, Türkiye’nin rüzgar kurulu gücünde Avrupa’da sekizinci, dünyada ise 13. sirada oldugunu belirterek, 10 bin 500 megavata ulasan rüzgar enerjisi kurulu gücü ile mevcut elektrik tüketiminin yüzde 10’unun rüzgardan karsilandigini dile getirdi. Dönmez, “Özellikle bu sene rüzgar öylesine güçlü esti ki günlük üretimde birkaç kez toplam tüketimin yüzde 20’leri asan yeni rekorlar kirdik” dedi.

Rüzgar enerjisi sektörünün Covid-19 salgininda yatirimlarina ara vermedigine vurgu yapan Bakan Dönmez, “Ocak 2019’da 7 bin 591 megavat olan kurulu gücümüz 2 yil içerisinde yaklasik 3 bin megavat daha artarak, bugün 10 bin 500 megavatin üzerine çikti” diye konustu.



“Yaklasik 15 bin kisi rüzgar enerjisi sektöründe istihdam ediliyor”

Bakan Dönmez, rüzgar enerjisinde en önemli hedeflerden birinin sektöre ait ekipmanlarin yerli imkanlarla üretilmesi oldugunu ifade ederek, “Su anda ülkemizde rüzgar sektöründe faaliyet gösteren 16 yerli üreticimiz bulunuyor. Rotor kanadi, türbin kulesi, baglanti elemanlari ve jeneratör parçalari gibi pek çok ekipman artik ülkemizde üretiliyor. Yaklasik 15 bin kisi rüzgar enerjisi sektöründe istihdam ediliyor” dedi.

Bakan Dönmez, sektörün yüzde 65 mertebesinde yerli üretim oraniyla enerji teknolojilerinin yerlilesmesinde basi çeken sektörlerden oldugunu söyledi.



“6 kitada 45 ülkeye rüzgar enerjisi ekipmani ihraç eden firmalarimizin cirolarinin yüzde 70-80’lik kismi buradan geliyor”

Bakan Dönmez, Türkiye’nin su anda 6 kitada 45 ülkeye rüzgar enerjisi ekipmani ihraç ettigi bilgisini vererek, “Firmalarimizin cirolarinin yüzde 70-80’lik kismi ihracat gelirlerinden olusuyor” dedi.

Dönmez, Türkiye’nin rüzgar enerjisi ekipmani ihracindaki gücünün ve potansiyelinin oldukça önemli oldugunu belirterek, “Çünkü rüzgar enerjisi ekipmanlari sofistike bir teknolojiye sahip ve katma degerli ihracat kalemimiz içerisinde de önemli bir kalemi olusturuyor. Özellikle büyümeye ve ihracata dayali yeni ekonomik modelimiz içerisinde genelde yenilenebilir enerji teknolojileri, özelde de rüzgar enerjisi teknolojileri önemli bir yer tutacak” diye konustu.



“2000’li yillarda yenilebilir enerjide Türkiye diger ülkeyken, su an takdir ediliyor”

Bakan Dönmez, 2000’li yillarda hazirlanan küresel yenilenebilir enerji istatistiklerinde Türkiye’nin “diger ülkeler” basligi altinda yer almasina karsin bugün her bir yenilebilir enerji kaynaginda Türkiye’nin gösterdigi performansin takdir edildigini dile getirdi. Bakan Dönmez, yenilebilir enerjiye her zamankinden daha farkli ve daha büyük bir sorumluluk içinde baktiklarini söyleyerek, dünya çapinda iklim degisikligiyle mücadele edilen bu dönemde sürdürülebilir gelecek insasi için karbon nötr enerji kaynaklarina daha fazla önem ve deger verdiklerini aktardi.

“Türkiye’nin rüzgarini yelkenimize doldurarak, üreten Türkiye hikayemize tam yol devam edecegiz”

Yenilebilir enerji kurulu gücünün toplam kurulu güç arasinda yüzde 54’e yükseldigini ifade eden Bakan Dönmez, sunlari söyledi:

“Ülkemizin dört bir yanindaki yatirim, girisim ve desteklerimizle çitamizi her gün daha da yüksege çikaracagiz. Türkiye’nin rüzgarini yelkenimize doldurarak, üreten Türkiye hikayemize tam yol devam edecegiz. Enerji sektörümüz sürdürülebilir, rekabetçi, dogayla bütünlesik ve teknoloji temelli bir üretim anlayisina dogru hizli bir sekilde ilerliyor.”

“Rüzgar ekip enerji biçecegiz”

Bakan Dönmez, rüzgar enerjisinin her geçen gün artarak enerji sektörünün temel unsurlarin biri olmaya devam edecegini aktararak, “Tabiri caizse ‘Rüzgar ekip enerji biçecegiz.’ ‘Bizim enerjimiz bize yeter’ diyoruz. Yeter ki inanalim ve bu dogrultuda gayret gösterelim” dedi.

Konusmalarin ardindan Bakan Dönmez, Türkiye’nin en dogusunda yer alan Baglama Rüzgar Enerji Santrali’nin açilisini yapmak için Van’in Gevas ilçesine canli baglanti yapti. Bakan Dönmez, Bakan Yardimcisi Abdullah Tancan, TÜREB Baskani Arican ve TBMM Komisyon Baskani Altunyaldiz, rüzgar enerjisinin kurulu gücünü 10 bin megavata ulastiran santralin butonuna basarak açilisini yapti. Bölgede bulunan Fiba Yenilenebilir Enerji’nin Genel Müdürü Koray Kiymaz ise 5 ay önce faaliyete geçen ve bugün resmi açilisi yapilan santralin Türk halki için hayirli olmasini diledi.

Kongreye Türkiye Rüzgar Enerjisi Birligi Baskani Ebru Arican, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani Ziya Altunyaldiz da konusmaci olarak katildi.

Açilisin ardindan TÜREB Baskani Arican, Bakan Dönmez’e ve Altunyaldiz’a plaket takdim etti. Kongre, toplu hatira fotografi çekilmesi ile son buldu.
Kaynak: İHA