Avrupa Borsalari, Fed Faiz Karari Öncesi Ingiltere Hariç Yükselisle Kapandi

Avrupa borsalari, yatirimcilarin enflasyon verilerine odaklanmasiyla ABD Merkez Bankasinin (Fed) faiz ve tahvil alimlari kararlarini bu aksam açiklamasi öncesinde günü Ingiltere hariç yükselisle tamamladi.

Kapanista, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,14 artti ve 474,42 puana yükseldi.

Teknoloji sirketlerinin hisseleri, bugün ortalama yüzde 1,34 yükselis gösterirken, perakende sirketlerinin hisseleri yüzde 1,91 deger kaybetti.

Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,41 artarak 26.666,08 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,15 deger kazanarak 15.476, 35 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,47 yükselisle 7.170,75 puana çikti.

Ingiltere'de FTSE 100 endeksi ise günü yüzde 0,66 kayipla 7.170,75 puandan kapatti.

Avro/dolar paritesi, TSI 20.36 itibariyla yüzde 0,06 yükselerek 1,126 seviyesinde islem gördü.

Analistler, yatirimcilarin makro ekonomik verileri ve dünyanin önde gelen merkez bankalarinin açiklamalarini yakindan takip ettigini belirterek, artan üretici ve tüketici enflasyon ile para politikalarinin gelecegine yönelik belirsizliklerin devam ettigini kaydetti.

Analistler, bugün Fed, yarin da Avrupa Merkez Bankasi (ECB) ve Ingiltere Merkez Bankasi kararlari öncesinde pay piyasalarinda dalgali bir seyir izlendigini de bildirdi.

Dünya çapinda yeni tip koronovirüs (Kovid-19) salgininda Omicron varyantinin yayilimina iliskin endiselerin "bilimsel açiklamalarla" biraz azaldigini dile getiren analistler, faiz ve tahvil alimlarina iliskin bu aksam açiklanacak Fed kararinin pay piyasalarinin bundan sonraki seyri açisindan önemli oldugunu söyledi.

Yatirimcilar, Fed'in tahvil alim programini sonlandirmayi planlayip planlamadigina dair degerlendirmeleri yakindan takip ederken, bazi Fed yetkilileri programi haziran 2022’den önce bitirmeyi dile getirmesi de dikkati çekiyor.

Fed'in faiz oranlarinda bir degisiklige gitmesinin beklenmedigini belirten analistler, yaklasik 40 yilin en yüksek seviyesine ulasan enflasyon ve rekor seviyedeki üretici fiyatlari karsisinda bankanin geçen ay açikladigi tahvil alimlarinin azaltilmasini hizlandirabilecegini söyledi.

Bu arada Ingiltere’de ekim ayinda yüzde 4,2 olan yillik enflasyon; petrol ve giyim fiyatlarinda keskin artisin etkisiyle kasimda yüzde 5,1'e yükseldi.

Kaynak: AA