Almanya, 2 Rus Diplomati 'Istenmeyen Kisi' Ilan Etti

Almanya, Rusya’nin Berlin Büyükelçiliginde çalisan 2 diplomati "istenmeyen kisi" ilan etti.

Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock, yaptigi çevrim içi açiklamada, 23 Agustos’ta Berlin’deki Tiergarten Park'inda islenen cinayetle ilgili bassavcinin iddianamesinde bu suçun Rusya devlet kurumlarinin talimatiyla islendigi sonucuna varildigini animsatti.

Karari bugün açiklayan mahkemenin de bu görüse katildigina isaret eden Baerbock, bu cinayetin devlet adina islenmesinin Alman hukukunun ve Almanya’nin egemenliginin ciddi bir ihlali anlamina geldigini kaydetti.

Baerbock, Rusya’nin Berlin Büyükelçisi’nin bugün Disisleri Bakanligina çagrildigi bilgisini paylasarak, "Büyükelçi'ye, Rus Büyükelçiligindeki 2 diplomatik personelinin istenmeyen kisi ilan edildigi bilgisi verildi." dedi.

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ile dün bir telefon görüsmesi yaptigini belirten Baerbock, görüsmede, Rusya ile açik ve dürüst görüs alisverisinde bulunmak istedigini aktardigini dile getirdi.

Baerbock, iki ülkenin çikarina olacak bu görüs alisverisin uluslararasi hukuk ve karsilikli saygi temelinde gerçeklesmesi gerektiginin altini çizdi.

Alman Disisleri Bakani Baerbock, hükümetin ülkedeki güvenligi ve hukuka saygi gösterilmesini saglamak için gerekli her seyi yapacagini kaydetti.

- Berlin'de islenen cinayet

Rus ve Gürcistan vatandasligina sahip olan Tornike K, 23 Agustos'ta Moabit semtindeki Tiergarten Parki'nda silahla vurularak öldürülmüstü.

Cinayet zanlisi Rus vatandasi Vadim K, gözaltina alinmis, olayda kullanilan silah ele geçirilmisti.

Berlin Yüksek Eyalet Mahkemesinin bugün açikladigi kararda, Vadim K'ye ömür boyu hapis cezasi verildi.

Alman basininda, Tornike K'nin birçok isim kullandigi belirtilerek, öldürülen kisinin Berlin'de yasadigi sirada Zelimhan K. ismini kullandigi, Rus istihbaratinca da bu isimle bilindigi ifade edildi.

Almanya’da 2016 sonundan itibaren mülteci olarak yasayan Tornike K'nin Çeçenistan'da Rusya'ya karsi mücadele ettigi ileri sürülmüstü.

Kaynak: AA