ABD'de Siyahi Floyd'u Öldürmekten 22,5 Yil Ceza Alan Chauvin Suçunu Itiraf Etti

ABD'de siyahi George Floyd'u öldürmekten suçlu bulunarak 22,5 yil hapis cezasi alan eski polis memuru Derek Chauvin, Floyd'un ölümüyle ilgili federal suçlamalari kabul etti.

Eski Minneapolis polis memuru Derek Chauvin, George Floyd'un medeni haklarini ihlal etmek ve bir davayi engellemekle ilgili federal suçlamalari kabul ettigini açikladi.

Beyaz Amerikali polis, turuncu mahkum elbisesiyle çikarildigi federal mahkemede, hakimin sorusuna daha öncekinin aksine "suçluyum" diye yanit verdi.

Federal suçlamalar, Chauvin'in Floyd'u yerde direnmeden yatarken ve elleri arkadan kelepçeliyken boynuna diziyle bastirarak haklarindan mahrum ettigi ve tibbi bakim saglamadigi iddialarini içeriyordu.

Chauvin'in itirafinin hapis süresini uzatmasi beklenirken, Yargiç Paul Magnuson ceza için bir tarih belirlemedi.

- George Floyd olayi

Minnesota'nin Minneapolis kentinde, polis memuru Derek Chauvin, 25 Mayis 2020'de, 46 yasindaki siyahi George Floyd’u dolandiricilik süphesiyle gözaltina aldigi sirada, 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle boynuna basarak ülke gündemine damga vurmustu.

Dakikalarca "nefes alamiyorum" diye yalvaran Floyd, olay yerine gelen acil saglik ekiplerince hastaneye kaldirilmis, daha sonra öldügü belirtilmisti.

Olayla ilgili görüntüler ülkede siyahilere yönelik polis siddeti tartismalarini alevlendirmis ve birçok sehirde aylarca süren siddetli protestolara neden olmustu.

Floyd'un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltina alinmis, hakkinda açilan 2. ve 3. dereceden cinayet ve 2. dereceden adam öldürme suçlamalariyla yargilanarak 22,5 yil hapis cezasina çarptirilmisti.

Chauvin, ayrica 2017'de kelepçeli sekilde yerde yatan 14 yasindaki siyahi bir çocugun ensesine diziyle basmakla suçlandigi ayri bir davada da yargilaniyor.

Kaynak: AA