ABD, Afganistan'a 1 Milyon Doz Daha Kovid-19 Asisi Hibe Edecek

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West, ülkesinin Afganistan'a ek 1 milyon doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi hibe edecegini duyurdu.

West, kisisel Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, ABD'nin Kovid-19 Asilari Küresel Erisim Programi (COVAX) kapsaminda Afganistan'a 1 milyon doz asi daha hibe edecegini, böylece bu yil içerisinde Afganistan'a gönderilen dozun 4,3 milyona ulasacagini belirtti.

Söz konusu yardimin ABD’nin Afganistan’a bu yil yaptigi 474 milyon dolarlik insani yardima eklenecegini vurgulayan West, "Afgan halkinin yanindayiz." ifadelerini kullandi.

Çin de Sinopharm sirketi tarafindan üretilen 800 bin doz asiyi geçen hafta Afganistan'a göndermisti.

- Afganistan acil yardim bekliyor

BM Insani Isler Koordinasyon Ofisinin raporuna göre, Afganistan insani yardima ihtiyaç duyan ilk 5 ülke arasinda geliyor.

Taliban sonrasi Afganistan'a yönelik uluslararasi yardimlar sona ermisti.

Dünya Bankasi, Uluslararasi Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankasi da Afganistan'in uluslararasi fonlara erisimini kesmisti.

ABD, Taliban'in Kabil'e girisinden iki gün sonra 17 Agustos'ta Afganistan Merkez Bankasinin yaklasik 10 milyar dolarlik rezervini de dondurmustu.

Söz konusu gelismeler halihazirda çatismalar ve istikrarsizlik nedeniyle zor günler geçiren ülke ekonomisini içinden çikilmaz bir noktaya sürüklemisti. Afganistan genelinde issizlik, fakirlik ve açlik alarm verici seviyelere ulasti.

BM, Afganistan'da kis aylarinda nüfusun yarisindan fazlasina tekabül eden 22,8 milyon kisinin ciddi anlamda gida sikintisi yasayabilecegini öngörüyor.

Taliban yetkilileri ise Afganistan'a yönelik uluslararasi yardimlari yeniden hayata geçirilmesini talep ediyor.

Kaynak: AA