AB Açiklamasi 6 Aydir Rusya'ya Karsi Yaptirim Seçeneklerini Degerlendiriyoruz Ve Haziriz

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, hazirandan bu yana Rusya'nin Ukrayna'ya karsi saldirgan tavra geçmesi durumunda yapilabileceklerini degerlendirdiklerini belirterek, "Mevcut yaptirimlarin güçlü bir sekilde büyütülmesi ve genisletilmesi seklinde olabilir ve elbette Rusya için ciddi sonuçlari olan, benzeri görülmemis ek önlemler almaya haziriz." dedi.

Von der Leyen, Avrupa Parlamentosunun Strazburg'daki Genel Kurul oturumunda konustu.

Yarin düzenlenecek AB Zirvesi'nde ele alinacak konulara deginen von der Leyen, "Rusya'nin Ukrayna'ya karsi saldirgan eylemlerin büyük maliyetleri olacaktir. Haziran ayinda Avrupa Konseyi bize seçenekler hazirlamamamiz için görev verdi. O zamandan beri, ABD ve diger ortaklarla yakin is birligi içinde bunun üzerinde çalisiyoruz. Biz haziriz." dedi.

Von der Leyen, "Mevcut yaptirimlarin güçlü bir sekilde büyütülmesi ve genisletilmesi seklinde olabilir ve elbette Rusya için ciddi sonuçlari olan, benzeri görülmemis ek önlemler almaya haziriz. Ama hepsinden önemlisi, Rusya'yi gerilimi düsürmeye, diplomasi kanalini seçmeye ve uluslararasi taahhütlerine uymaya çagiriyorum." diye konustu.

- "Vaka artislari neredeyse tümüyle delta varyanti kaynakli"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina da deginen von der Leyen, sunlari kaydetti:

"Avrupa'da vakalarin büyük ölçüde arttigini görüyoruz. Simdiye kadarki en yüksek yeni enfeksiyon oranlarina sahip bazi üye ülkeler var. Daha çok insanin hastalandigini, hastanelere daha fazla yük oldugunu ve ne yazik ki ölüm sayilarinin arttigini görüyoruz. Vaka artislarinin neredeyse yalnizca delta varyantindan kaynaklandigini bilmek çok önemlidir. Görünüse göre daha da bulasici olan yeni omicron varyantindan da ayrica endise duyuyorum."

Von der Leyen, "her Avrupali ??için yeterli asiya sahip olduklarini" ifade etti ve söyle devam etti:

"Su ana kadar 1 milyar doz enjekte edildi ve Avrupa nüfusunun yüzde 66,6'si tam asilandi. Bu 300 milyondan fazla insana karsilik geliyor. 62 milyon kisi takviye dozu da aldi. 150 farkli ülkeye 1,4 milyar doz asi ulastirdik. Ayrica dünyadaki en büyük asi bagisçisiyiz."

En geride kalan kitanin yüzde 7'lik asilama oraniyla Afrika oldugunu belirten von der Leyen, 2022'de düzenlenecek AB-Afrika Zirvesi'nde önceligin asi saglama olacagini vurguladi.

- "Belarus'tan 3 bin 500'den fazla Irakli geri döndü"

Von der Leyen, simdiye kadar Belarus'taki Irakli göçmenlerden 3 bin 500'den fazlasinin ülkesine geri dönmesinin saglandigini dile getirdi ve "Insani yardimi seferber ettik. Belarus rejimine yönelik özel olarak hazirlanmis bir dizi keskin yaptirim getirdik." dedi.

Kaynak: AA