30 Kadin, Is Makinesi Operatörü Ve Agir Vasita Soförü Olmak Için Ter Döküyor

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in toplumsal cinsiyet esitligi hedefi belediyenin istihdam politikalarina da yansidi. IZSU Genel Müdürlügü bünyesinde açilan 30 kadin is makinesi operatörü ve agir vasita soförü kadrosu için basvuran Izmirli kadinlar, zorlu egitimlerden geçerek bu alandaki iddialarini kanitliyor.

30 Kadin, Is Makinesi Operatörü Ve Agir Vasita Soförü Olmak Için Ter Döküyor
Hemen hemen her is kolunda kadin istihdam sayisinin arttigi Izmir Büyüksehir Belediyesinde, artik kadin is makinesi operatörleri ve agir vasita soförleri de görev alacak. En çok kadin yönetici sayisi ile Türkiye’de dikkatleri üzerine çeken Izmir Büyüksehir Belediyesinde, otobüs ve hizmet aracinda soförlük yapan kadinlarin sayisi 100’ü geçti. Vapurda kaptan, metro ve tramvay araçlarinda sürücü olarak basariyla islerini sürdüren kadinlari is makinesi operatörü ve agir vasita soförü olarak bünyesine katmak için harekete geçen Izmir Büyüksehir Belediyesi, bu alanda 30 kadina daha istihdam olusturarak kadro açti. “Erkegin yaptigi her isi kadin da yapar” diyen Izmirli kadinlar, IZSU Genel Müdürlügü bünyesinde bu isi yapabilmek için ne kadar yetenekli olduklarini gösterme firsati buldu.

Egitimden geçtiler

IZSU Genel Müdürlügü ve Izmir Büyüksehir Belediyesi Meslek Fabrikasinin is birligiyle düzenlenen program kapsaminda, mülakati basariyla atlatan 30 kadin egitime tabi tutuldu. Milli Egitim Bakanliginin düzenledigi sinavin ardindan C sinifi sürücü ehliyetlerini almaya hak kazanan adaylar IZSU Genel Müdürlügünde, 2022 yilinin ilk döneminde göreve baslayacak.

IZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, “Türkiye’nin önemli altyapi kuruluslarindan biri olan IZSU, kadin istihdamini artirmak ve kadinlarin çalisabilecegi is kollarini genisletmek amaciyla 30 kadin personeli sahada çalistiracak. Bu sayiyi her yil artiracagiz. Kadinlar hayatin her alaninda basarili olabilirler. Bunun için bir is ayrimi gerekmiyor yeter ki onlara bir firsat verilsin. Bu da onu belgeleyen bir is olacak” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Baskani Anil Kaçar da, “IZSU Genel Müdürlügü ve Meslek Fabrikamiz isbirligi ile toplumsal cinsiyet esitligini esas alan bir projeye imza attik. Verilen egitimler sonrasi 15 kadin is makinesi operatörü ve 15 agir araç soförü kadin yurttasimiz Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin çalismalarina dahil olacak” diye konustu.



Pasta dükkanindan soförlüge uzanan hikaye

Bornova Özkanlar’da butik pasta dükkani olan; ancak 30 Ekim Izmir Depremi’nde dükkani yerle bir olan Nurcan Özgül Fetah, “Esimle birlikte Izmir depreminde enkaz altinda kalmaktan bir iki adimla kurtulduk; ama depremde dükkanimi kaybettim. Evde kaldigim süre içerisinde ne yapabilirim sorusunu çok sordum kendime. Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin internet sitesinde is alimi ilanini gördüm” dedi.



"Oglum beni görsün istiyorum"

En büyük hayalinin 9 yasindaki çocugunun kendisini bu isi yaparken görmesi oldugunu söyleyen Fetah, konusmasini söyle sürdürdü:

“9 yasinda bir çocuk annesiyim ve evde neredeyse bir kepçe koleksiyonumuz var. Bebekliginden beri sürekli kepçelerle oynuyoruz, kaziyoruz, dolduruyoruz, bosaltiyoruz. Buraya gelirken oglumun kepçenin üzerinde annesini görmesini hayal ettim. Oyun oynarken sürekli babasiyla oynamak istiyordu ve bu is için erkek gücünün gerekecegini saniyordu; ama ben ogluma bu isi kadinlarin yapabilecegini gösterecegim. Ilk is günümde oglumun benim yanimda olmasini çok istiyorum. Aslinda herkes bu is kolunda erkekleri görmeye öyle alismis ki tam aksine bence kadinlar bu iste daha basarili olur. En büyük hayalim nedir diye sorarsaniz ogluma o koltukta makine kullanabildigimi göstermek.”

"Hayalimdi"

Uzun yillar boyunca anaokulu ve isaret dili egitmenligi yapan 32 yasindaki Özlem Sezgin ise, “Hayalim is makinesi kullanmakti. Is ilanini görünce basvurdum ve kabul edildim. Bir kadin olarak Izmir Büyüksehir Belediyesinin kadin istihdamini desteklemesi ve projelerini de buna göre yapmasi beni bir Izmirli olarak onurlandiriyor. Erkek egemen olan bir is sahasi ve Izmir Büyüksehir Belediyesi bize bu kapiyi açti. Ilk is günümüzde de belediye baskanimiz Tunç Soyer’i aramizda görmek istiyoruz” seklinde konustu.

Daha önce peyzaj teknikeri olan Sitem Bahadir da, aile meslegi çiftçilikle de ugrastigini belirterek, “Toprakla ugrasmayi, alanda çalismayi hep çok sevdim. Kadinlarin da farkli is kollarinda olmasi benim her zaman ilgimi çekti. O yüzden operatörlük isi de aslinda tam bana göre bir meslek. Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin kadinlara her alanda sagladigi destek Izmirli kadinlari ayricalikli hissettiriyor. Biz kadinlarin neler yapabilecegini herkese gösterecegiz ”dedi.

Kaynak: İHA