Mülteci Ve Türk Aileler Etkinliklerle Kaynasiyor

Tokat'ta baslatilan proje kapsaminda haftanin belirli günleri bir araya getirilen anneler ve çocuklari, birlikte el isi uygulamasi, nakis, çanta ve fularlara baski yapma gibi etkinlikler gerçeklestiriyor KADEM Tokat Temsilcisi Müjgan Arslan: 'Amacimiz, birbirini anlamamaktan kaynaklanan çatismanin önüne geçebilmek'.

EKBER TÜRKOGLU - Tokat'ta baslatilan proje kapsaminda bir araya getirilen mülteci ve Türk ailelerin kaynasmasi için etkinlikler gerçeklestiriliyor.

Mülteci anneler ve çocuklari ile Türk vatandasi anne ve çocuklarinin birbirlerini daha iyi tanimalari ve uyumlarini artirmak amaciyla Kadin ve Demokrasi Dernegi (KADEM) Tokat Temsilciligi ile Il Milli Egitim Müdürlügü is birliginde yardim edenler sehri manasinda "Darun Nusret Sehri Tokat Uygulama Atölyeleri Projesi" hayata geçirildi.

Bu kapsamda kentteki bir okulda 1 ay boyunca haftanin 3 günü 5 mülteci anne ve çocuklari ile Türk vatandasi 5 anne ve çocuklari bir araya gelerek, el isi uygulamasi, nakis, çanta ve fularlara baski yapma gibi etkinlikler yapiyor.

Anne ve çocuklarin ayri siniflarda egitim gördügü projede çocuklara ise Türkçe dersi veriliyor.

KADEM Tokat Temsilcisi Müjgan Arslan, AA muhabirine, insanlik tarihi kadar eski bir olgu olan göçün dünya geneli gibi Türkiye'yi de etkiledigini söyledi.

Türkiye'de yaklasik 4 milyon mülteci bulunduguna dikkati çeken Arslan, "Ilimizde de 5 bine yakin mülteci bulunuyor. Afganistan'dan, Pakistan'dan, Irak'tan, Suriye'den misafirlerimiz var. Ailelerin entegrasyona ihtiyaç duyan bin kadar da ilkokul, ortaokul ve lise çaginda çocuklari var." dedi.

Göçün ardindan gidilen topluma uyum sorununu en çok kadinlarin yasadigini dile getiren Arslan, hem çocuklarinin hem de kendilerinin bu sorunu asmasi için mücadele ettiklerini anlatti.

- Proje basarili olursa il geneline yayginlastirilmasi planlaniyor

Baslattiklari proje kapsaminda mülteci ve Türk kadinlari ile çocuklarini bir araya getirdiklerini anlatan Arslan, sunlari kaydetti:

"Gönüllü el sanatlari ile rehberlik ögretmenlerimizin destekleriyle hosça vakit geçiriyorlar, atölye çalismalari yapiyorlar. Birbirlerini tanima, anlama üzerine etkinlikler gerçeklestiriyorlar. El becerilerini gelistirmeye yönelik çalismalar yapiyorlar. Amacimiz, birbirini anlamamaktan kaynaklanan çatismanin önüne geçebilmek. Sosyal entegrasyon için yeni bir model olusturmayi amaçliyoruz. Basarili olursa il genelinde, belki ülke genelinde uygulanabilir olmasini hedefliyoruz. Çocuklarimiz da bütün kimliklerinden ve mülteci sifatindan siyrilip oyunlar oynuyor, resim çiziyor, birlikte spor yapiyorlar. Birbirini yakindan taniyarak çatisma ortamini ortadan kaldirmis oluyoruz."

- "Eglenceli geçiyor"

Mülteci annelerden Soma Sagizade ise çalismadan önce farkli düsündügünü dile getirerek, "Eglenceli geçiyor bizim için. Afganistan'dan gelip buradaki yasama ayak uydurmam zor oldu." ifadesini kullandi.

Afgan Necibe Canerli de kursa katilmadan önce nasil birlikte vakit geçireceklerini düsündügünü, projeye basladiktan sonra ise hoslarina gittigini söyledi.

Emine Karaca da çalismayi çok olumlu buldugunu vurgulayarak, "Çünkü uzak yerlerden gelen insanlarla komsuluk iliskileri olustu. Garip hissetmediler kendilerini. Birbirimizi taniyoruz. Ihtiyaçlari oldu mu yardimci oluyoruz." diye konustu.

Kaynak: AA