'Insanligin Karsisina Çikan Yeni Sinamalara Islam Dünyasi Olarak Kalici Çözümler Bulabiliriz'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, “Günümüz gerçekleri insanligin karsisina yeni sinamalar çikartiyor. Islam Dünyasi olarak bunlara karsi ancak ortak birlikte adimlar atarak kalici çözümler bulabiliriz” dedi.

'Insanligin Karsisina Çikan Yeni Sinamalara Islam Dünyasi Olarak Kalici Çözümler Bulabiliriz'


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop’un ev sahipliginde Istanbul’da düzenlenen Islam Isbirligi Teskilati Parlamento Birligi (ISIPAB) Konferansi 16. Oturumu sona erdi. Kapanis oturumunun ardindan TBMM Baskani Mustafa Sentop, ‘Paylasim, vicdan ve Islam, Filistin Göç ve Afganistan’ temasiyla yapilan konferansin kapanisinda konusma yapti. TBMM Baskani Sentop, “Paylasim, Vicdan ve Islam, Filistin göç ve Afganistan temasiyla 16. yaptigimiz ISIPAB konferansini basariyla tamamlamis bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Dün ve bugün gerçeklestirdigimiz oturumlarda Filistin, Afganistan ve göç konulari basta olmak üzere Islam alemini yakindan ilgilendiren pek çok konuda görüs aliverisinde bulunma imkanina sahip olduk. Uluslararasi alanda sahit oldugumuz köklü degisiklikleri dikkate aldigimizda Islam ülkeleri olarak bu dönüsüme kayitsiz kalmamiz mümkün degildir. Bu dönüsümün aktif bir öznesi olmak, Islam dünyasinin karsi karsiya kaldigi hayati meselelerin çözümü için hep birlikte çaba göstermek hepimizin dini vazifesidir. Günümüz gerçekleri insanligin karsisina yeni sinamalar çikartiyor. Islam dünyasi olarak bunlara karsi ancak ortak birlikte adimlar atarak kalici çözümler bulabiliriz. Devralmis bulundugumuz ISIPAB dönem baskanligimiz sürecinde Islam dünyasini yakindan alakadar eden konularda parlamenter mekanizmalari bu anlayisla ve süratle devreye sokma yönelik çabalarimizi sürdürecegiz. Bu çerçevede ISAPAB çatisi altinda parlamenter düzeyde ortaya koydugumuz gayretlere, tüm üye ülkelerin desteklerini sürdürecegine inancim tamdir” dedi.



“BUGÜN KABUL ETTIGIMIZ ISTANBUL BILDIRISI’NDE VÜCUT BULAN ORTAK IRADEMIZ VE KARARLILIGIMIZDA”

Bazi anlasmazliklarin olabilecegini söyleyerek konusmasini sürdüren Sentop, “Bizi bir arada tutan, ittifak ettigimiz degerler alanlar, konular çok fazla. Ihtilaflar olur. Buradaki mesele, anlasmazlik konularina görüs ayriligi olan konulara degildir. Bizi bir arada tutan konulara yogunlasmaktir. Bizim ondan kurtularak kendi dikkatimizi, odak noktamizi müttefik hususlar üzerine yogunlastirmamiz lazim. Bunu yapinca zaten büyük vahdeti saglayabilecek imkanlari ortaya koyacagiz. Isin çözüm noktasi da o zaten. Bunu sagladiktan sonra gerisi kendiliginden gelecektir. Ama 2 milyara yaklasan nüfusuyla Islam alemini etkili kilacak olan seyin, bir vahdet oldugunu, bu ittifak ettigimiz konular hepimizin ortak meseleleri üzerinde birlikte görüs ve karar bildirmek ve hareket etmek oldugunu hepimizin kabul etmesi halinde, bir çok sorun gördügümüz hususun üstesinden gelebilecegimize inaniyorum. Filistin davasi, Kudüs, Afganistan baglaminda dayanisma gösterilmesiyle Islam düsmanligi, yabanci düsmanligi, terör, düzensiz göç, salgin, iklim degisikligi ile mücadele alanlarinda isbirligi yapilmasi gibi hususlar bugün kabul ettigimiz Istanbul Bildirisi’nde vücut bulan ortak irademiz ve kararliligimizda tüm parlamenterlerimize katkilarindan dolayi sükranlarimi sunuyorum” diye konustu.

(Mehmet Furkan Dogan /IHA)
Kaynak: İHA