Bodrum'la Montenegro Arasindan Dostluk Köprüsü Kuruldu

Mugla’nin Bodrum ilçe protokolü Montenegro’ya nezaket ziyaretinde bulundu. Bodrum’dan Montenegro’ya giden heyet, Montenegro Basbakan Yardimcisi Dritan Abazovic, Tarim Orman ve Su Yönetimi Bakani Aleksandar Stijovic, Ekonomi ve Kalkinma Bakani Jakov Milatovic, Ekoloji Mekansal Planlama ve Sehircilik Bakani Ratko Mitrovic görüstü.

Bodrum'la Montenegro Arasindan Dostluk Köprüsü Kuruldu


Geçtigimiz ay Bodrum’a is insani Bülent Kaya ile birlikte gelen Montenegro heyeti ilçede bir takim ziyaretlerde bulunmus ve kardes sehir olmalari için ilk adimi atmislardi. Ardindan Montenegro heyeti Bodrum protokolünü agirlamak için hazirliklarda bulundu. Bodrum Kaymakami Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, Bodrum Ticaret Odasi Baskan vekili Ibrahim Akkaya BODER Baskani Ömer Dengiz, Azka Grup yönetim kurulu Baskani Bülent Kaya ve is adamalarindan olusan heyet önceki gün Montenegro’ya nezaket ziyaretinde bulundu. Budva Heyeti, Bodrum’dan gelen delegasyonu Podgorisa Havalimanin da çiçeklerle karsiladi. Heyet Montenegro da kiyilarin yönetiminden sorumlu otorite olan “Morsko Dobro” yu ziyaret etti. Budvarski Riviera yi ziyareti sonrasinda Budva sehrindeki Academia Baskani Aleksandar Frenata bir araya geldi. Heyet Montenegro’lu is kadini Nadja Lukoviç birlikte turizm yetkilileriyle bulustu.

Ziyaretin ilk günü Tarim Orman ve Su Yönetimi Bakani Aleksandar Stijovic, ve Budva Parlemento Baskani Krsto Radovic Bodrum’dan gelen heyetle bir araya geldi. Baskent Podgorisa da ki Parlemeneto da Parti Genel Baskani Marko Milacic ve milletvekilleri ile bir araya gelen Kaymakam Bayar, Baskan Aras, Is insani Bülent Kaya ve heyet Bodrum ve Montenegro arasindaki kardes sehir projesini konusarak Montenegro ile Bodrum arasindaki ticaret iliskileri masaya yatirildi.

Görüsmeler arasindan heyet Montenegro’nun Baskenti olan Podgorisa da ki Türk büyükelçiligi ziyaret edilerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin Montenegro Büyükelçisi Songül Ozan’i da ziyaret edildi. Avrupa’nin en büyük tek parça üzüm bagina sahip ve ülkenin en büyük sirketi olan Plantaze’de Ekoloji Mekansal Planlama giden heyete, Sehircilik Bakani Ratko Mitrovic ve Tarim, Orman ve Su Isleri Bakanin da bulundugu davete katilindi.

Basbakan yardimcisi Bodrum heyetiyle bulustu

Montenegro Basbakan Yardimcisi Dritan Abazovic, Ekonomi ve Turizm Bakani ile Tarim, Orman ve Su Isleri Bakani Aleksandar Stijovic katildigi ögle yemeginde Bodrum Heyetiyle bir araya geldi. Oldukça olumlu geçen görüsmelerin ardindan Bodrum heyeti Bodrum’dan getirdikleri hediyeleri taktim etti. Montenegro Basbakan Yardimcisi Dritan Abazovic Bodrum’la Montenegro arasindan köprü kuran Is insani Bülent Kaya’ya tesekkürlerini sundu.

Bodrum Kaymakami Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, Bodrum Ticaret Odasi Baskan vekili Ibrahim Akkaya ve Azka gurup Yönetim Kurulu Baskani Bülent Kaya, Akdeniz Havzasinin en eski Belediyelerinden biri olan Petrovac’ta Budva Parlemento Baskani Krsto Radovic, Budva Parlemento Üyesi Luka Lijesevic ve diger üyeleri ile bir araya gelindi. Ziyaretlerin ardindan kapali olan dünyaca ünlü Sveti Stevan adasi ve Milocer ziyaret eden heyet Tivat sehrinde bulunan Porto Montenegro ve Kotor sehrinin Old Town u gezdi. Ülkenin önemli yat üretim tesislerinden biri olan Navar Yatçilik ta görüsmelerde bulunuldu. Bodrum ve Montenegro arasindan ticari bir is birligi yapmak için ilk adimlarini atti. 3 günlük ziyaret, Budva’nin en büyük oteli olan Hotel Splendid te folklor gösterisi, canli müzik ve basta turizm olmak üzere çesitli sektörlerdeki yatirim firsatlarinin anlatildigi Gala yemegi ile son buldu.

Oldukça olumlu geçe görüsmelerin ardindan Bodrum’a dönen heyet Montenegro ile kardes sehir olacaklarini açikladi.

Montenegro ile Bodrum arasinda köprü kuran Is insani Bülent Kaya çok olumlu görüsmeler oldugunu ifade ederek “hem ticari, hem de gönülden bir iliski kurduk. Çok olumlu görüsmeler oldu” dedi.



2500 yillik geçmisiyle Adriyatik Denizi kiyisindaki en eski yerlesim yerlerinden biri olan Karadag’in sahil sehri Budva ile 3 bin 500 yillik geçmise sahip Bodrum arasinda karsilikli gerçeklestirilebilecek kültür, sanat ve turizm faaliyetlerinin konusuldugu görüsmelerin olumlu geçtigini belirten Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, ziyaretlerin geneliyle ilgili sunlari söyledi; “Kiyi yönetiminden sorumlu kamu sirketi Morsko Dobro’ya yaptigimiz ziyarette, Morsko Dobro Müdürü Mladen Mikijelj ve ekibinin katildigi toplantida sahillerimizde yasanan ortak sorunlar ve bunlarin çözüm önerilerine yönelik alternatif fikirleri konustuk. Ayni gün gerçeklestirdigimiz diger ziyarette ise HTP Budvanska Riviera isimli sirkette, Yönetim Kurulu Baskani Miomir Pejovic ve ekibinden devlet ve özel sektör isbirliginin oteller kanadinda nasil isledigi hakkinda bilgiler edindik. Boder Baskanimiz Ömer Faruk Dengiz bu ziyaret sirasinda Bodrum’daki otellerimiz hakkinda sirket yöneticilerine bilgiler sundu. Academy of Knowledge (Bilgi Enstitüsü) ziyaretinde ise Yönetim Kurulu Baskani Aleksandar Franeta ve Academy of Knowledge Müdürü Valentina Bellinger ile turizmde nitelikli personel konusu basta olmak üzere turizm konularinda ortak hayata geçirebilecegimiz faaliyetleri görüstük. Karadag Parlamentosu ziyaretinde ise meclis üyelerinin ilgisiyle karsilandik. Iki ülke arasindaki yakin iliskilerin iki turizm kenti arasinda kurulacak dostluk köprüsünde önemli rol alacagini belirten meclis üyeleri, Bodrum ve Budva’nin her konuda isbirligi içerisinde bulunmasinin ve kardes sehir olmanin önemine dikkat çektiler. Ve son olarak Bodrum asigi sevgili dostumuz Budva Belediye Meclis Baskani Krsto Rodovic ve meclis üyelerine bizleri agirladiklari için çok tesekkür ediyorum. Bodrum’a geldiklerinde baslattigimiz iyi niyet anlasmasi ile kardes sehir olma yolundaki çalismalarimiza ara vermeden devam edecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA