Karabag Zaferi'nin 1. Yil Dönümü Kutlandi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ersin Tatar: 'Azerbaycan'in zaferi bizim, Türkiye'nin ve tüm Türk dünyasinin zaferidir' Pakistan'in Istanbul Baskonsolosu Bilal Khan Pasha: 'Türkiye, Azerbaycan ve KKTC üç devlet bir millettir. Pakistan ise kardes ülke olarak sizinle beraberdir' TürkiyeAzerbaycan Dernekler Federasyonu Baskani Adalet Turan: 'Karabag'in isgalden kurtulmasinda, bu basarida ve zaferde Türkiye'nin destegi çok önemliydi'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, KKTC'de Azerbaycan’da yasanan süreci büyük muhabbet, özlem ve dualarla takip ettiklerini belirterek, “Azerbaycan'in zaferi bizim, Türkiye'nin ve tüm Türk dünyasinin zaferidir." dedi.

Cumhurbaskani Tatar, Azerbaycan'in Karabag Zaferi'nin 1. yil dönümü dolayisiyla Ipekyolu Kamu Diplomasisi Teskilati ve Azerbaycan Türk Evi is birliginde düzenlenen "Karabag Azerbaycan'dir" konulu sanat etkinligi ve kutlama programina katildi.

Ekinlige AK Parti Istanbul milletvekili Samil Ayrim, MHP Istanbul milletvekili Celal Adan, Irak Türkmen Cephesi ( ITC) Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu Insan Haklari Komisyonu Baskani Ersat Salihi, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Pakistan'in Istanbul Baskonsolosu Bilal Khan Pasha, Türkiye-Azerbaycan Dernekler Federasyonu (TADEF) Baskani Adalet Turan'in yani sira çok sayida davetli katildi.

Etkinlikte konusan Cumhurbaskani Ersin Tatar, KKTC'de Azerbaycan'da yasanan süreci büyük muhabbet, özlem ve dualarla takip ettiklerini belirterek, "Azerbaycan'in zaferi bizim, Türkiye'nin ve tüm Türk dünyasinin zaferidir." ifadelerini kullandi.

Karabag Zaferi'nden dolayi Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'i ve zaferin 1. yil dönümünü kutlayan Tatar, ayni soydan, ayni milletin evlatlari olarak gönül ve kader birligi ile hareket edilmesi gerektigini dile getirdi. Tatar, "Gelecekte birlikte, güçlü olabilmek için bu sekilde bir siyaset gelistirmek zorundayiz. Birlik ve beraberligin devami için bize karsi olanlara karsi dik durmak zorundayiz." diye konustu.

Kibris Türk halkinin bugün Dogu Akdeniz'de bir Türk devleti olmayi basardigini ifade eden Tatar, "Bizim mücadelemiz sizin de mücadeleniz olmalidir. Hep birlikte hareket etmeliyiz. Büyük Türk dünyasina baktigimizda hepimizin ortak özlemleri ve kader birligi var. Birlikte ve güçlü olma zamanidir." dedi.

"Bir millet, üç devletiz." diyen Tatar, Azerbaycan, Türkiye, KKTC ve kardes devlet Pakistan ile hareket ederek daha güçlü olmanin gerekliligine vurgu yapti.

?Kibrisli Türklerin Kibris'ta yillarca büyük bir esaret ve zulüm yasadigina dikkati çeken Tatar, mazlum milletlerin yasadiklarinin asla unutulmamasi gerektigini söyledi.

Kibris Türk halkinin Türkiye'den aldigi güçle soykirima, zulme karsi sonuna kadar mücadele ettigini kaydeden Tatar, söyle devam etti:

"Dogu Akdeniz’de sizlerin onuru, sizlerin de serefi, haysiyeti olan KKTC'ye sahip çikmaniz gerekiyor. Çünkü biz de, büyük Türk dünyasinin bir parçasiyiz. Kibris Türk halki sizlerin kardesidir, Kibris Türk halki mücahit bir halktir. Kibris Türk halki, Rum-Yunan ikilisine karsi sonuna kadar savasmis, sehitler vermis, bedeller ödemis ama direnmistir."

Tatar, Kibris'in, Türk dünyasi için bir onur ve haysiyet meselesi haline geldigini vurgulayarak Türkiye gibi Azerbaycan'in da kendilerine destek vermesi gerektigine dikkati çekti.

- "Pakistan, kardes ülke olarak sizinle beraberdir"

Pakistan'in Istanbul Baskonsolosu Bilal Khan Pasha, Karabag Zaferi'nin yil dönümünü kutlayarak, 44 gün süren savasta sehit düsünlere rahmet, ailelerine bassagligi dileginde bulundu.

Pakistan'in Azerbaycan'in hakli davasinda her zaman yaninda doldugunu aktaran Pasha, bu destegin tamamen çikardan uzak, dostluga dayandigini kaydetti.

Azerbaycan'a bundan sonra da desteklerini sürdüreceklerini belirten Pasha, "Türkiye, Azerbaycan ve KKTC üç devlet bir millettir. Pakistan ise kardes ülke olarak sizinle beraberdir. Sizleri muhabbetle kardeslikle selamliyorum." dedi.

- "Azerbaycan'in gücü Türkiye'nin gücüdür"

Türkiye-Azerbaycan Dernekler Federasyonu (TADEF) Baskani Adalet Turan da Azerbaycan halkinin 30 yilin ardindan hasretle bekledigi zaferi Karabag'da elde ettigini söyledi.

Karabag'in Türk dünyasinin onuru, serefi oldugunu vurgulayan Turan, "Zafer kazanmak her zaman güzeldir. Karabag'in isgalden kurtarilmasinda basarimizda, zaferimizde Türkiye'nin destegi çok önemliydi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 'Türkiye'nin gücü Azerbaycan'in gücüdür' sözüyle bir millet tek devlet söylemini daha da güçlendirmistir." diye konustu.

Azerbaycan, Karabag savasinda mücadelesini verirken ayni zamanda uluslararasi hukukun gereklerini de yerine getirdigini kaydeden Turan, Azerbaycan devletinin, hakli davasindan vazgeçmedigini, Karabag'i isgalden kurtardigini ifade etti.

Kaynak: AA