BM, 43 Ülkede Kitlik Esigindeki Insan Sayisinin 45 Milyona Çiktigini Duyurdu

Birlesmis Milletler (BM) Dünya Gida Programi (WFP), 43 ülkede kitlik esigindeki insan sayisinin dünya genelinde akut açlik artislariyla 45 milyona çiktigini bildirdi.

Merkezi Roma'da olan BM kurulusu WFP’den yapilan yazili açiklamada, 43 ülkede kitligin esiginde (acil durum ya da daha kötüsü olarak tanimlanan IPC4 seviyesinde) olan insan sayisinin dünya çapinda ani akut açlik artislariyla 45 milyona çiktigi uyarisi yapildi.

Söz konusu sayinin, bu yil basinda 42 milyon oldugu, 2019'da ise 27 milyon olduguna dikkat çekildi.

Küresel olarak kitligi önleme maliyetinin ise 6,6 milyar ABD Dolarindan, 7 milyar ABD Dolarina yükseldigi belirtildi.

Açiklamada, 42 milyondan 45 milyon kisiye artisin, Etiyopya, Haiti, Somali, Angola, Kenya ve Burundi'deki (60.000'den 240.000'e) marjinal artislarin yani sira Afganistan'da kitlik ile karsi karsiya kalan 3 milyon insani gösteren son gida güvenligi degerlendirme verilerine dayandigi ifade edildi.

WFP Icra Direktörü David Beasley, yaptigi açiklamada, on milyonlarca insanin uçurumun kiyisinda oldugunu belirterek, çatismalar, iklim degisikligi ve Kovid-19 nedeniyle açligin esiginde 45 milyon insan oldugunu ifade etti.

Beasley, "Akaryakit fiyatlari artti, gida fiyatlari yükseliyor, gübre pahalandi ve tüm bunlar su anda Afganistan'da ortaya çikan yeni krizlerin yani sira Yemen ve Suriye gibi uzun süredir devam eden acil durumlari besliyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA