AESOB Baskani Dere Açiklamasi 'Esnaf, Magduriyetinin Giderilmesini Dört Gözle Bekliyor'

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (AESOB) Baskani Adlihan Dere, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu Genel Baskani Bendevi Palandöken’in akaryakit zammi, dogalgaz ve elektrik faturalari, KDV oranlari, esnafin indirim beklentisi ve geriye dönük Bag-Kur ödemesi talebi ile ilgili yapmis oldugu açiklamalara katildigini belirterek, “Esnaf, magduriyetinin giderilmesini dört gözle bekliyor” dedi.

AESOB Baskani Dere Açiklamasi 'Esnaf, Magduriyetinin Giderilmesini Dört Gözle Bekliyor'
AESOB Baskani Adlihan Dere yaptigi yazili açiklamada, “Türkiye Esnaf Ve Sanatkarlari Konfederasyonu Genel Baskanimiz Bendevi Palandöken’in akaryakit zammi, dogalgaz ve elektrik faturalari, KDV oranlari, esnafin indirim beklentisi ve geriye dönük BAG-KUR ödemesi talebi ile ilgili yapmis oldugu açiklamalara birebir katiliyoruz. Genel Baskanimizin da kamuoyuna duyurdugu bu konular bizim de gündem konularimizi kapsiyor. Günlük hayatimizda dogalgaz, elektrik ve su faturalarina büyük harcamalar yapiyoruz. Kazancimizin 4’te 1’ini bu faturalara harciyoruz. Korona virüs salgininin halen devam ettigi bu dönemde özellikle de kis aylarina girdigimiz için elektrik ve dogalgaz bu aylarda çok fazla tüketiliyor. Tüm vatandaslarin, özellikle esnafin bir nebze de olsa yükünü hafifletmek için faturalardaki vergi, fon ve kesintiler tekrardan gözden geçirilmeli ve indirim getirilmelidir” dedi.



“6 ay yaz-6 ay kis tarifesi”

"KDV oranlarinda 6 ay yaz-6 ay kis tarifesi uygulanmali" diyen Dere, söyle devam etti:

“Bu faturalara KDV, enerji fonu, TRT payi, tüketim vergisi gibi birçok kalemlerde bedel yansitilmaktadir. Dogalgaz faturalarinin yüzde 18’i elektrik faturalarinin ise yüzde 20’si vergilerden ibaret. Son zamanlarda akaryakit ve dogalgaz ücretleri bunlar ile birlikte kur dalgalanmasi, enflasyon, gida fiyatlarindaki artis ve benzeri birçok konu gündemdeyken en azindan elektrik ve dogalgaz faturalarinda bir düzenleme yapilmalidir. Pandemi ve kis sürecinde vergi indirimi vatandasin, esnafin veya asgari ücretli isçinin elinin rahatlamasini saglar. KDV oranlarinda 6 ay yaz - 6 ay kis tarifesi uygulanarak, KDV’nin yüzde 1’e düsürülmesi ve TRT payinin kaldirilmasi büyük bir kitleyi mutlu edecektir. Salginin devam ettigi bu kis günlerinde sartlarin iyice çetinlesmesiyle tüm vatandaslarimizin, esnaf ve sanatkarlarimizin daha fazla zorlanmamasi için bir indirim talep ediyoruz.”

“Esnafin zorlanmasi vatandasin cebini etkiliyor”

AESOB Baskani Adlihan Dere, esnafin en önemli maliyet kalemlerinden birinin akaryakit oldugunu belirterek, “Akaryakita gelen zamlar karsisinda esnaflarimiz zorlaniyor. Giderlerin artmasi, akaryakit zammi derken bu durum ürün ve hizmet fiyatlarina da yansiyor. Esnafin zorlanmasi vatandasin da cebini etkiliyor, alim gücü giderek düsüyor. Bu sebeple ekonomi olumsuz etkileniyor. Tüm esnaflarimiz bu zamlar karsisinda zorlanirken, bu fiyatlari vatandasa yansitmamak için kendinden tasarruf etmeye çalisarak fedakarlik yapiyor. Zamlarin vatandasa yansimamasi için ticari akaryakit verilmesi gerekiyor. Bununla birlikte tasimaci esnafimiza zorunlu köprü ve otoyol ücretleri en azindan belli bir süre ücretsiz olmali. Indirimler ve bu tarz destekler toplumun her kesiminin yüzünün gülmesine sebep olacaktir” ifadelerini kullandi.

“Bag-Kur magduriyeti yasayan esnaf unutulmamali”

Dere, “4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydi olup, Bag-Kur kaydi olmamasi sebebiyle emekli olamayan binlerce esnafimiz var. Bu esnaflarimiz 2000 yili öncesi esnaf olarak faaliyette de bulunuyordu. Su an emeklilik yaslari da geldi. Esnaflarimiza bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma imkani taninmalidir. Bag-Kur magduriyeti yasayan esnafimiz unutulmamali. Bu hususta tüm esnaflarimiz bir müjde bekliyor” diyerek birçok esnafin magduriyetinin giderilmesini dört gözle beklediklerini dile getirdi.
Kaynak: İHA