Manavgat'in 'Altin Susami' Japonya'da Sofralari Süslüyor

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Seydi Tahsin Güngör: 'Japonya'ya yaklasik 1500 ton civarinda Manavgat Altin Susami ihraç ediliyor ve yiyecek sektörü basta olmak üzere ilaç sanayinde ve kozmetikte kullaniliyor'.

HATICE ÖZDEMIR TOSUN / FATIH HEPOKUR - Osmanli döneminde tapu tahrir defterlerinde de adi geçen Manavgat susami, yurt içinin yani sira Japonya'dan da talep görüyor.

Antalya'nin Manavgat ilçesinde yetisen ve Türk Patent Enstitüsünce cografi isaretli ürün olarak "Manavgat Altin Susami" olarak tescillenen susamda hasat dönemi devam ediyor.

Mayis ve haziranda bugday hasadinin ardindan ekilen susam, özenle sulaniyor, bakimi yapiliyor ve eylül-ekim aylarinda toplaniyor. Yaklasik iki hafta desteler halinde yerde bekletilen ürün, daha sonra kümeler halinde kurutuluyor.

Sopalarla vurularak tomurcuklarindan dökülen susam, belli ölçülerdeki eleklerden geçirilerek kullanima hazir hale getiriliyor.

Susam, fabrikalarda islendikten sonra yag, tahin ve tahin helvasina dönüstürülüyor veya paketlenerek satisa sunuluyor.

- Türkiye'deki üretimin yüzde 20'sini Manavgat karsiliyor

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odasi ( MATSO) Baskani Seydi Tahsin Güngör, AA muhabirine, Antalya'da 54 bin dekar alana ekilen susamdan yaklasik 4 bin 500 ton rekolte elde edildigini söyledi.

Bu susamin büyük bir bölümünün Manavgat'ta yetistirildigini aktaran Güngör, ilçede 45 bin dekar alandan 3 bin 800 ton ürün elde edildigini dile getirdi.

Güngör, Türkiye'de üretilen susamin yüzde 23,6'sinin Antalya'dan, Antalya'da üretilen susamin da yaklasik yüzde 85'inin, Manavgat'tan karsilandigini kaydetti.

- "Japonya'dan büyük ilgi görüyor"

Manavgat susaminin yurt disindan da alici buldugunu vurgulayan Güngör, "Japonya'ya yaklasik 1500 ton civarinda Manavgat Altin Susami ihraç ediliyor ve yiyecek sektörü basta olmak üzere ilaç sanayinde ve kozmetikte kullaniliyor." dedi.

Güngör, Osmanli sarayinin susam ve tahinini üreten, bugün de Türkiye'nin en önemli susam üreten merkezlerinden biri olan ilçenin hak ettigi cografi isareti aldigini kaydetti.

- Yag orani digerlerine göre yüksek

Ilçede yetisen susamin tat bakimindan digerlerine göre farkli oldugunu anlatan Güngör, söyle konustu:

"Manavgat Altin Susami, aromasi ve yagiyla diger susamlardan farklidir. Manavgat'in mikro klima özelliginden ve topraginin verimliliginden kaynakli Altin Susami'nin hem aromasi hem de yag orani daha yüksektir. Bati Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü tarafindan yapilan bilimsel analizlerde diger susamlarin yag orani yüzde 40 civarindayken Manavgat'ta yetisen susamin yüzde 60 seviyelerinde oldugu belirlendi."
Kaynak: AA