Islenmemis Kiymetli Maden Ithalatina Düzenleme

Dahilde Isleme Rejimi (DIR) Karari kapsaminda, kiymetli madenler araci kurulusu olmayan Türkiye'de yerlesik kisilerce, her bir ithalat isleminde 20 kilogrami asmamak üzere, standart islenmemis kiymetli maden ithal edilebilecek.

Hazine ve Maliye Bakanliginin "Türk Parasi Kiymetini Koruma Hakkinda 32 Sayili Karara Iliskin Teblig'de Degisiklik Yapilmasina Dair Tebligi" Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi. Buna göre, kiymetli madenler araci kuruluslarinca DIR Karari kapsaminda, ithalati gerçeklestirilenler dahil olmak üzere, ithal edilen standart islenmemis kiymetli madenlerin Borsa Istanbul AS tarafindan yayimlanan rafineriler listesindeki rafinerilerce üretilmis olmasi ve üretildigi rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini tasimasi zorunlu olacak.

DIR Karari kapsaminda, kiymetli madenler araci kurulusu olmayan Türkiye'de yerlesik kisilerce, her bir ithalat isleminde 20 kilogrami asmamak üzere, standart islenmemis kiymetli maden ithal edilmesi mümkün olacak. Bu ithalat islemlerinde, ithalatçi tarafindan, asgari olarak standart islenmemis kiymetli madenin formu (külçe/bar/granül), külçe/bar cinsi, agirligi, adedi, rafinerisi, rafineri ülkesi bilgilerinin gümrük idarelerine beyan edilmesi gerekecek.

Islenmemis kiymetli maden ithalati islemlerine ve verilmis dahilde isleme izinlerine iliskin verilerin paylasimi, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanliklari arasinda imzalanacak protokolle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde gerçeklestirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanligi, islenmemis kiymetli maden ithalatini süre, miktar, kisi, islem ve mense bazinda kisitlamaya, ithalat yapacaklarin saglamasi gereken sartlari, kayit düzenlerine iliskin uymakla yükümlü olacaklari esaslari, Bakanliga yapacaklari bildirimleri, bu bildirimlerin sekil ve sürelerini belirlemeye yetkili olacak.

Kaynak: AA