Cezayir Cumhurbaskani Ülkesinin Fransa Ile Iliskilerinin Yakinda Düzelecegini Düsünmüyor

Cezayir Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun, Fransiz mevkidasi Emmanuel Macron'un, Cezayir tarihiyle ilgili açiklamalari nedeniyle iki ülke arasindaki iliskilerin yakin zamanda normal seyrine dönmesinin mümkün olmadigini belirtti.



Macron'un, Cezayir’in tarihinin “gerçeklere dayali olmadigini ve Fransa'ya düsmanlik üzerine insa edildigini" öne sürerek Osmanli'nin ülkedeki hakimiyetini "sömürge" olarak tanimlamasinin yankilari sürüyor.

Cezayir Cumhurbaskani Tebbun'un konuya iliskin açiklamalari, Alman Der Spiegel dergisinin bu haftaki sayisinda yer buldu.

Tebbun kendisine yöneltilen "Yakin zamanda Fransa ile iliskiler normal seyrine döner mi?" sorusuna "Hayir. Hiçbir Cezayirli bu hakaretleri savuranlarla yeniden iletisime geçmeyi kabul etmez." cevabini verdi.

Fransiz mevkidasinin "çok tehlikeli" açiklamalarindan fazlasiyla rahatsiz oldugunu dile getiren Tebbun, "Halklarin tarihine söz söylenmemeli ve Cezayirliler asagilanmamali." ifadesini kullandi.

Le Monde gazetesinin 2 Ekim'deki haberine göre Macron, Cezayir tarihinin gerçeklere dayali olmadigini ve Fransa'ya düsmanlik üzerine insa edildigini öne sürmüs ve Osmanlinin ülkedeki hakimiyetini "sömürge" olarak tanimlamisti.

Macron'un bu açiklamalari Cezayir'de hem resmi hem de sivil kanattan tepkiyle karsilanmisti.

Cezayir yönetimi, Macron'un söylemlerine tepki olarak 3 Ekim'de hava sahasini Fransiz askeri uçaklarina kapatmis ve ardindan Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istisare için ivedilikle ülkeye çagirmisti.

Kaynak: AA