Portekiz 30 Ocak'ta Erken Genel Seçime Gidecek

Portekiz Cumhurbaskani Marcelo Rebelo de Sousa, 30 Ocak'ta erken genel seçime gidilmesi karari aldi.

Ülkede iki yildir azinlik hükûmetiyle iktidarda olan Sosyalist Parti'nin (PS) sundugu ve 27 Ekim'de mecliste reddedilen 2022 bütçesinin ardindan baslayan hükûmet krizi erken seçim karariyla son buldu.

Cumhurbaskani De Sousa, yaptigi açiklamada, "Tüm taraflari ve Devlet Konseyini dinledim. Ülkedeki ekonomik ve sosyal durumu analiz ettim. Tüm bunlarin sonunda meclisi feshederek, 30 Ocak'ta erken seçime gitme karari aldim." dedi.

"Sözü halka vermenin demokrasinin bir parçasi oldugunu" vurgulayan De Sousa, bütçe krizine alternatif sunmanin en iyi yolunun sandiga gitmek oldugunu savundu.

Bu arada De Sousa'nin erken seçim için belirledigi 30 Ocak 2022 tarihi ülkedeki siyasi partiler arasinda tartisma konusu oldu.

Bazi siyasi partiler, AB'nin kurtarma fonundan gelecek kaynaklarin yönetiminin en kisa zamanda yapilmasi için seçim tarihinin öne çekilmesi gerektigini savundu.

Portekiz yasalarina göre meclisin feshedilmesi kararinin Resmi Gazete'de yayimlanmasinin ardindan 55 ila 60 gün içinde seçimlerin yapilmasi gerekiyor.

Meclisi feshetme kararini açiklayan Cumhurbaskani De Sousa'nin ise seçimlerin ocak ayi sonunda yapilmasini saglamak için henüz kararin üzerine imza atmadigi belirtiliyor.

Portekiz'de 6 Ekim 2019'da yapilan son seçimlerin ardindan PS, Basbakan Antonio Costa öncülügünde azinlik hükûmeti kurarak iktidara gelmisti.

PS'nin sundugu 2022 bütçesine ise, hükûmete disaridan destek veren Sol Blok (BE) ve Komünist Parti (PCP), "asgari ücrette ve emekli maaslarinda artis, yoksullukla mücadele ve elektrik faturalarinda KDV'nin düsürülmesi" vaatlerinin gerçeklesmedigi gerekçesiyle destek vermemisti.

PS lideri olan ve 6 yildir basbakan olarak görev yapan Costa, gelecek seçimlerde de partisinin basinda olacagini açiklamisti.

Ülkede yayimlanan son anketler PS'nin yine 1. parti olacagini ancak tek basina iktidara gelecek yeterli meclis çogunlugunu elde edemeyecegini gösteriyor.

Anketlerde ayrica, asiri sag görüslü Chega (Yeter) partisinin oy oranini artiracagi iddia ediliyor.

Kaynak: AA