Gurbetçinin Yatirimiyla Yabani Bitki Ve Dikenler, Köy Kadinlarinin Geçim Kaynagi Oldu

Aksarayli gurbetçi Ibrahim Çal'in memleketine yaptigi yatirimla, köylü kadinlarin yabani bitki, kamis ile dikenlerden hazirladigi süs ve hediyelik esyalar farkli ülkelere ihraç ediliyor Vali Hamza Aydogdu: 'Burayi gezdigimizde sunu görüyoruz, inandiginiz ve el birligi yaptiginiz zaman her türlü zorlugun üstesinden geliyorsunuz. Burada inanilmaz bir basari hikayesi var. Gördügünüzde gurur duyuyorsunuz'

Aksaray'da gurbetçi vatandasin köyüne yaptigi yatirimla kurulan tesiste, kadinlar rengarenk boyadiklari yabani bitki, kamis ve dikenleri hediyelik esya olarak birçok ülkeye ihraç ediyor.

Hirkatol köyünden gurbetçi olarak Hollanda'ya giden Ibrahim Çal, dogdugu topraklara yatirim yapma karari aldi. Çal, köyünde hediyelik esya üretim merkezi kurarak yaklasik 100 kadina istihdam sagladi.

Tesisi üretime geçirerek Hollanda'ya dönen Çal, burayi Aksaraylilara ve ekibine emanet etti. Tesiste çalisan kadinlar, rengarenk boyadiklari yabani bitki, kamis ve dikenleri hediyelik esyaya dönüstürerek birçok ülkeye ihraç ediyor.

Aksaray Valisi Hamza Aydogdu da yaklasik 5 ay önce açilan isletmeyi ziyaret ederek, köy muhtari Mustafa Aydogan ve sirketin Tunus asilli ziraat mühendisi Walid Kochbati'den bilgi aldi.

Vali Aydogdu, burada yaptigi açiklamada, tesisin çok önemli bir yatirim oldugunu söyledi.

Üretimin tamaminin ihraç ürün haline getirilmesinin bir basari hikayesi oldugunu vurgulayan Aydogdu, gördügü manzaranin kendisini çok mutlu ettigini belirtti.

Köyde yasayan kadinlarin, yapilan yatirim sayesinde para kazanmaya basladigini ifade eden Vali Aydogdu, sunlari kaydetti:

"Daglarda, bayirlarda, gördügümüzde yolumuzu degistirdigimiz dikenler, yabani otlar burada sanata dönüsüyor. Hollanda ve Belçika'da faaliyet gösteren, gurbetçi vatandasimizin Hollanda ortakligiyla kurdugu 'Cal Floristry' firmasi, burada kamis, paspas, kus otu, hezaren, sedef otu, keten otu ve diken gibi çesitli yabani bitkileri boyama isleminin ardindan yeniden dizayn ederek, ABD, Ingiltere, Fransa, Hollanda'ya süs bitkisi olarak ihraç ediyor. Burayi gezdigimizde sunu görüyoruz, inandiginiz ve el birligi yaptiginiz zaman her türlü zorlugun üstesinden geliyorsunuz. Burada inanilmaz bir basari hikayesi var. Gördügünüzde gurur duyuyorsunuz. Aksaray gelismeye dönüsmeye devam ediyor. Biz de bunlari gördügümüz anda çok mutlu oluyoruz."

Ürün çesitliligi açisindan 2022 yili için 250 hektar alanda farkli bitki tohumlarinin ekiminin yapilacagini belirten Vali Hamza Aydogdu, daha çok kadin istihdami ve üretimin artirilmasi için ISKUR araciligiyla egitim programi düzenleyeceklerini bildirdi.

Köy muhtari Mustafa Aydogan'in esi, sinif ögretmeni Ayse Aydogan da isletmede, Hirkatol ve çevre köylerden 100 kadinin çalistigini belirtti.

Aydogan, "Fikirle, emekle ve yüregimizle bu ise basladik. Dogal bitki örtülerini topladik. Kadinlarimiz boyama islemlerini yapti, 25 tir ihraç ürün gönderildi. Köylümüz ve ayni zamanda yatirimi yapan firma sahibi üretim ve istihdami artirmayi planliyor. Bizler de daha çok kadinin çalisarak ekonomilerine katki saglamasini amaçliyoruz." diye konustu.

Tesiste çalisan kadinlar da köylerinde açilan isletme sayesinde çalisip para kazandiklarini belirtti.

Kaynak: AA