Çiftçilik Egitimi Alan Hükümlüler Tarimsal Üretime Katki Sagliyor

Adalet Bakanligi Ceza Infaz Kurumlari ile Tutukevleri Isyurtlari Kurumu bünyesinde aldiklari egitimlerle çiftçiligi ögrenen hükümlüler, tarimsal üretime katki sagliyor.

Çiftçilik Egitimi Alan Hükümlüler Tarimsal Üretime Katki Sagliyor
Türkiye’nin dört bir yanindaki 92 açik ceza infaz kurumunda 16 bin dönüm alanda tahil, yem ve süs bitkileri, baklagil, meyve, sebze yetistiriciligi ile seracilik alanlarinda üretim yapan hükümlüler, bir yandan da meslek edindirilerek topluma kazandiriliyor ve ekonomiye katki sagliyor. Ceza infaz kurumlari ile tutukevleri bünyesindeki tesis, atölye ve benzeri ünitelerde hükümlü ve tutuklularin meslek edinmelerini saglamak, var olan mesleklerini gelistirmek, rehabilite olmalari ve tahliyelerinden sonra topluma kazandirilmalari amaciyla faaliyet gösteren Isyurtlari Kurumu, birçok alanda mesleki kurs ve egitimler veriyor. Aldiklari egitimlerle sertifika sahibi olan hükümlü ve tutuklular, Isyurtlari bünyesindeki atölye ve tesislerde çalisma firsati buluyor.

Hükümlülere çiftçilik sertifikasi

Tarimsal alanda da faaliyet gösteren Isyurtlari Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren 92 açik ceza infaz kurumunda tarimsal üretim gerçeklestiriliyor. Alaninda uzman kisilerce yetkili kurumlar tarafindan egitime tabi tutulan hükümlüler, tarimsal üretime katki sagliyor. Topluma kazandirilmalari ve rehabilite olmalari amaciyla iyi tarim uygulamalari, seracilik ve tarim ekipmanlarinin kullanimi konularinda egitim ve kurs alarak ‘sertifikali çiftçi’ olan hükümlüler, Türkiye’nin dört bir yanindaki açik ceza infaz kurumlari isyurdu müdürlüklerinde tahil, süs ve yem bitkileri ile meyve ve sebze yetistiriciligi ile seracilik alaninda üretim yapiyor.

Toplam tarim alani 35 bin 700 dönüm olan bu ceza infaz kurumlarinda 16 bin 500 dönüm ekilebilir alan bulunuyor. Ayrica degisik birçok açik ceza infaz kurumunda toplam 133 dönüm alanda seracilik faaliyetleri yapiliyor. Bu sayede kurumlarin ihtiyaci olan ürünler yetistirilirken, hükümlülerin meslek edinmeleri de saglaniyor.

Bin 500 hükümlü tarimsal egitim faaliyetlerine katildi

2020 yilinda bin 500 hükümlü tarimsal faaliyetlere katildi.

Türkiye genelindeki ceza infaz kurumlari isyurdu müdürlüklerinde elma, zeytin, karpuz, kavun, portakal, mandalina, limon, çilek, kiraz, muz, hurma, kivi gibi meyvelerin de aralarinda bulundugu toplam 2 milyon 988 bin 377 kilogram meyve üretimi gerçeklestirildi.

Sebzecilik faaliyetleri kapsaminda da açik tarla üretimi ve seralarda 3 milyon 608 bin 856 kilogram sebze üretildi. Bu ürünler arasinda domates, salatalik, patates, sogan, biber, patlican, karnabahar, marul, ispanak gibi sebzeler yer aldi. Tahil ve baklagil yetistiriciligi üretimi alaninda da yine geçen yil 4 milyon 647 bin 192 kilogram mahsul elde edildi. Ayrica büyükbas ve küçükbas hayvanlarin yem ihtiyacini karsilamak üzere açik ceza infaz kurumlarinin tarima elverisli arazilerinde 8 milyon 265 bin 19 kilogram silajlik misir, yonca, fig, korunga ve samandan olusan yem bitkileri üretildi.
Kaynak: İHA